ДЕЗА ДНЯ, 5 червня. Московські ЗМІ: прикордонники України переходять на бік Росії

Українські прикордонники на посту біля кордону з Росією поблизу Донецька

Російські ЗМІ продовжують інтенсивно дезінформувати своїх глядачів. На цей раз журналісти заявляють, що українські прикордонники нібито переходять на бік Росії. Вибух в Луганській ОДА також все ще обговорюють.

Російський телеканал LifeNews повідомляє, що 26 українських прикордонників покинули пост «Довжанський» і перейшли на бік Росії.

«Прикордонники перейшли на територію Росії, в Ростовську область, тому що бояться репресій з боку київської влади та побоюються за своє життя та життя своїх родин. Ті, хто повернеться, скоріш за все, перейдуть на бік самооборони», – зазначив журналіст LifeNews.

Однак, згідно з заявою прес-служби Держприкордонслужби, пункт пропуску «Довжанський», разом із пунктами «Червонопартизанськ» і «Червона Могила» були тимчасово закриті.

«Протягом 4-5 червня терористами здійснювалася спроба силового витіснення прикордонних нарядів з пунктів пропуску», – йдеться в заяві. Через небезпеку та загрозу життю людей було вирішено ці пункти закрити, про що Росію було офіційно повідомлено.

Щодо вибуху в Луганській ОДА 2 червня, де загинуло 8 людей і ще 11 було поранено, то за словами Владислава Селезньова, речника Оперативного штабу антитерористичної операції, вибух стався внаслідок атаки на гелікоптер української армії, який пролітав над Луганськом.

Your browser doesn’t support HTML5

Бойовики самі поцілили в будівлю Луганської ОДА?


«Спрацювала ракета, яка була випущена з ПЗРК на українській літак, але теплова ловушка цієї ракети спрацювала на кондиціонер на стіні будівлі обласної державної адміністрації. Дійсно, літак українських військово-повітряних сил пролітав над Луганськом, але його ціллю були два блокпости терористів», – сказав Селезньов в ефірі «5 каналу».

Тоді як, російські журналісти заявляють, що вибух був не тільки здійснений українськими військовими, але й вони вже «визнали свою провину».

Про це в ефірі передачі «Специальный корреспондент» на державному телеканалі «Россия-1» сказав її ведучий Аркадій Мамонтов. Цю подію він назвав «геноцидом».

«Все ж таки, київська влада визнала те, що, дійсно, вони проводили обстріл луганської адміністрації. А це вже злочин, геноцид, коли по власних громадянах працює авіація», – сказав Мамонтов.

Однак, як повідомляє TVi, Владислав Селезньов відкинув подібні обвинувачення. На прес-конференції в Києві він сказав, що «авіація не виконувала жодних завдань, пов’язаних з обстрілом обласної адміністрації в місті Луганську» і «ніхто з членів екіпажу, які виконували бойове завдання, не стріляв по будівлі ОДА».

Тим не менш представники місії ОБСЄ в Україні заявили, що є підстави вважати, що удар по Луганській облдержадміністрації було нанесено з повітря, можливо – з літака. При цьому було зазначено, що йдеться про «обмежене спостереження».

Також журналісти CNN раніше, 3 червня, посилалися на розслідування американського генерала, який дійшов висновку що по будівлі було завдано удару з повітря.

У Генеральній прокуратурі України раніше заявляли, що головною версією вибуху, яку вони розслідують, є невдалий постріл із ПЗРК. У ГПУ підозрюють, що сепаратисти намагалися збити український літак, але потрапили в будівлю