Усі країни платять хабарі, щоб проводити Чемпіонати світу з футболу – Дженнінгс

Президент FIFA Йозеф Блаттер

У суботу, 7 червня, британська газета Sunday Times звинуватила колишнього члена виконавчого комітету FIFA Мохаммада бін Хаммама в тому, що він витратив 1 мільйон 700 тисяч доларів, щоб заручитися підтримкою Катару на проведення Чемпіонату світу з футболу у 2022 році з боку представників виконкому FIFA з країн Азії. Раніше його звинуватили у наданні хабара в розмірі ще 5 мільйонів доларів.

Коли в грудні 2010 року виконком FIFA розглядав заявки п’яти країн (США, Японії, Австралії, Південної Кореї і Катару) на проведення Чемпіонату світу з футболу в 2022 році і проголосував на користь Катару, міжнародна футбольна громадськість сприйняла це рішення з подивом.

У пустельній країні, де у літній час, коли проводяться чемпіонати світу, температура перевищує 50 градусів за Цельсієм, практично була відсутня футбольна інфраструктура. Катар, на думку фахівців, абсолютно не відповідав вимогам, що звичайно ставляться FIFA претендентам на проведення чемпіонату. Причому рішення на користь Катару виконком FIFA ухвалив всупереч висновків, відправлених у Катар, технічних експертів, які назвали проведення там світової першості «дуже ризикованим».

Зараз з’ясовується, що, можливо, це було не просто необдумане рішення. У розпорядженні газети Sunday Times потрапили мільйони електронних листів, банківських рахунків, квитанцій грошових переказів, розписок та інших документів, з яких, на думку газети, випливає, що рішення на користь Катару стало результатом численних хабарів і підкупу членів виконкому FIFA.

Із документів, на які посилається британська газета, випливає, що уродженець Катару, колишній віце-президент FIFA і колишній глава Азіатської конфедерації футболу Мохамед бін Хаммам витратив у вигляді хабарів за підтримку заявки Катару майже 7 мільйонів доларів.

Значні суми він перевів на персональні рахунки членів виконкому та корпоративні рахунки африканських і карибських футбольних асоціацій, у яких було чотири місця у виконкомі. Так, 800 тисяч доларів отримала футбольна асоціація Кот-д’Івуару, дві виплати по 400 тисяч доларів були зроблені на рахунок Африканської конфедерації футболу, півтора мільйона доларів пішло на рахунок представника Тринідаду і Тобаго Джека Уорнера, майже 400 тисяч доларів готівкою були роздані главам африканських футбольних організацій, 305 тисяч євро отримав член виконкому FIFA від Футбольної конфедерації Океанії Рейналдо Темарі. Ще 1 мільйон 700 тисяч доларів отримали представники виконкому FIFA з країн Азії.

Через рік після проведення цієї корупційної угоди бін Хаммам був виключений з виконкому FIFA і довічно дискваліфікований. Однак не за успішну «катарську операцію», а за хабарі під час виборів президента FIFA в 2011 році, на яких він балотувався.

Зараз справу про виявлений корупційний скандал має розслідувати член комітету з етики FIFA Майкл Гарсія, який заявив, що поки в його плани не входить допит бін Хаммама.

Британський журналіст Ендрю Дженнінгс, який займається розслідуваннями корупції в Міжнародній федерації футбольних асоціацій і є автором книг «Фол! Таємний світ FIFA» і «Омерта: організоване злочинне угруповання FIFA Зеппа Блаттера», в інтерв’ю Російській редакції Радіо Свобода звинуватив FIFA у злочинній корумпованості.

– Коли років 10 тому я почав займатися розслідуванням діяльності FIFA, мені довелося затиснути ніс – настільки мерзенний запах йшов від цієї організації. Вона повністю підпадає під визначення організованого злочинного угруповання: отримує відкати від національних футбольних організацій, незаконно спекулює квитками на чемпіонати, бере хабарі при наданні права на телетрансляції матчів. Члени її виконкому поводяться як гангстери. Я їм не довіряю і вважаю, що їм не можна довіряти.

– У статті Sunday Times йдеться про змову, з метою купити світовий чемпіонат. Ви дійсно вірите в цю змову?

– Всі країни, заявки яких на проведення чемпіонатів світу задовольняють, платять за це. Німеччина теж проплатила проведення Чемпіонату світу у 2006 році. Свого часу це широко коментували німецькі ЗМІ. Стало відомо, що німецький телевізійний магнат Лео Кірш виплатив великі суми членам виконкому FIFA за право на телетрансляцію матчів чемпіонатів світу 2002 і 2006 років. Мені це добре відомо з документів, які передали німецькі журналісти. Південноафриканська Республіка нічого не заплатила за проведення Чемпіонату світу 2010 року, оскільки сподівалася, що його відкриє Нельсон Мандела, а можливий скандал міг би змінити його рішення. Але футбольним чиновникам вдалося непогано заробити під час чемпіонату через низький фінансовий контроль у цій країні. Бразилія також проплатила надання їй права на проведення чемпіона світу цього року.

– Ви стверджуєте, що корупція у виконкомі FIFA при вирішенні про місце проведення футбольних чемпіонатів світу – звична практика. Чи можливо, що і проведення Чемпіонату світу 2018 року було проплачено Росією?
І Росія могла проплатити свою перемогу. Голосування по Чемпіонату світу 2018 року і 2022 року, мають бути проведені повторно

– На даний момент немає ніяких доказів того, що Росія або хтось у Росії проплатив рішення FIFA. Однак на тлі незаперечних доказів, що Катар заплатив за це, і, враховуючи той факт, що рішення на користь Росії приймалося тоді ж і тим же складом виконкому FIFA, можна з упевненістю стверджувати, що і Росія могла проплатити свою перемогу. Обидва ці рішення не заслуговують довіри, і голосування по Чемпіонату світу 2018 року, як і по Чемпіонату 2022 року, мають бути проведені повторно.

– Розслідування звинувачень у хабарництві та корупції у зв’язку з катарським скандалом доручено члену комітету з етики FIFA Майклу Гарсії – колишньому американському прокурору. Чи сподіваєтеся Ви на його об’єктивність?

– Я абсолютно не довіряю Гарсії. У нього немає статусу державного прокурора. Розслідування корупції в будь-якій цивілізованій країні передбачає пред’явлення доказів злочину і доказів захисту, і все це за наявності судді і журі присяжних. Розслідування, доручене Майклу Гарсії, проходитиме таємно всередині FIFA, і, звичайно, всі докази корупції членів її виконкому будуть знищені або приховані. Чимось це мені нагадує сталінські процеси 1930-х років. Такі розслідування неприпустимі в демократичній країні. Але FIFA і не можна назвати демократичною організацією. Це приватний футбольний клуб Зеппа Блаттера (діючий президент FIFA – ред.).

– Що, на Вашу думку, має бути зроблено, щоб зупинити та запобігти корупції у FIFA? Як треба реформувати організацію?

– Я думаю, можна зробити дві речі. По-перше, швейцарський уряд має наказати FIFA та іншим спортивним організаціям, включно з Міжнародним олімпійським комітетом, які зробили з країни свою домівку, «зробити те, що роблять усі уряди – викласти все онлайн». Уявіть собі, я можу дізнатися, що заробляють всі французькі, німецькі, англійські й американські чиновники. Все це в інтернеті. Все це відкрито. Ви не можете дізнатися, що Блаттер заробляє від футбольної організації. Настільки він є нечесним. Тепер, якщо уряд Швейцарії скаже викласти все в інтернет чи покинути країну, вони це зроблять, тому що покинути країну було б принизливо. І я думаю, що ООН чи ЄС повинні просто сказати, що «у нас було достатньо цих шахраїв, які псували найпопулярнішу гру в світі, ми проведемо конференцію і з’ясуємо, як керувати світовим футболом без Блаттера та його банди».

(За матеріалом Наталії Голіциної)