Понад тисяча переселенців із Донбасу проживають на Харківщині

Your browser doesn’t support HTML5

Понад тисяча переселенців із Донбасу проживають на Харківщині

Кожен день на Харківщину прибувають організовані групи людей із Луганської та Донецької областей. Наразі переселенців близько тисячі, звітує облдержадміністрація. Тимчасово їх розмістили у дитячих оздоровчих таборах. Із харчуванням у людей проблем не виникає – допомагають меценати або волонтери. В одному із таких таборів – у селі Крисино, що в Богодухівському районі – проживає майже сто мешканців Слов’янська.

Вони тікали від стрілянини та вибухів. Зі Слов’янська на Харківщину приїхали й поселилися у дитячому таборі «Ластівка» близько ста осіб. Половина з них – це діти. «Тепер мені спокійно, тут навіть не бабахає», – сором’язливо говорить 8-річний Єгор.

Сьогодні діти безтурботно граються машинами або ляльками. А вдома у Слов’янську їх гру можна було назвати «в схованку». Разом з іншими дітьми та батьками вони ховалися у підвалах та льохах.

«Я бачив тільки автоматників і чув постріли, дуже гучні. З вогнеметів стріляли. З вогнеметів взагалі-то не можна стріляти», – каже 6-річний Артем.

Одна кімната тут – на кілька сімей. У кожної родини свій уже облаштований закуток. У людей різні мотиви переїзду. Хтось тікав від озброєних сепаратистів. Інші, навпаки, боялись української армії. Але їх усіх об’єднує одна мета.
Найголовніше було врятувати дітей. Старшому було спокійніше, а молодша донька багато плакала

«Найголовніше було врятувати дітей. Старшому було спокійніше, а молодша дочка – довго були істерики, багато плакала. Навіть від гуркіту дверей починала плакати і довго відходила. Дуже боялася всього цього», – говорить мати двох дітей Олександра.

Люди готові жити в таборі, доки не закінчиться стрілянина

У дитячому таборі переселенців безкоштовно годують, є гаряча вода і лазня. Продукти привозять місцеві фермери. Ще не вирішене питання щодо фінансування за спожиту електроенергією. Місцеві чиновники планують виділити кошти із районного бюджету на черговій сесії.

«Богодухівський район та місто відгукнулися, і на даний момент продукти в запасі. Місячний запас продуктів у нас на даний момент є. Єдине – у нас дуже багато діток, і тому просимо додатково фрукти, овочі та цукерки», – говорить директор закладу Олена Хованова.

Скільки часу переселенці зі Слав’янська пробудуть на Харківщині, не можуть сказати ні вони самі, ні чиновники. Люди готові жити в таборі, доки вдома не закінчиться стрілянина. А поки харків’янам дякують за гостинність і вже шукають нове місце роботи.