Терористи добре підготовлені, Кремль використовує 45-й полк ВДВ – розвідник

Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен повідомив про нарощування російської військової присутності на кордоні з Україною. Його слова підтверджують у Києві.

Виступаючи 19 червня у Королівському інституті міжнародних відносин у Лондоні, генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен сказав, що кілька тисяч російських військовослужбовців дислоковані поблизу східного кордону України. Керівник НАТО припустив, що Росія залишає відкритою можливість для подальшої інтервенції. Міжнародне співтовариство має дати тверду відповідь у разі, якщо Росія продовжить подібну політику, наголосив Расмуссен.

За повідомленнями українських ЗМІ, кордон продовжували перетинати військова техніка і КамАЗи з озброєними людьми.
У Верховній Раді голова Міноборони України Михайло Коваль сказав, що з боку Російської Федерації в Україну в’їхали 10 бойових машин «Град» БМ-21, танки Т-64 та інша техніка. Спікер інформаційного центру Ради національної безпеки і оборони Володимир Чеповий на брифінгу 20 червня повідомив, що колона російських вантажівок у складі семи КамАЗів була помічена на маршруті: Сніжне – Ямпіль – Слов’янськ. А донецький сайт «ОстроВ» повідомив, що в Горлівці пройшла колона бойової техніки з танками на чолі.

Про те, що хвилює зараз бійців українських підрозділів, які борються на сході країни, Радіо Свобода розповів учасник бойових дій, ветеран Повітрянодесантних військ України, розвідник-диверсант із позивним «Одеса».

Your browser doesn’t support HTML5

Позивний «Одеса» в ефірі Радіо Свобода


– Як би Ви визначили головне досягнення антитерористичної операції?
Немає сепаратистів, є тільки терористи

– Ми зрозуміли, що в Україні армії практично немає, ми її будемо збирати зараз по частинках, відновлювати все і давати серйозну відсіч терористам. Немає сепаратистів, є тільки терористи. Ми консолідували нашу націю, і єдиним фронтом всі чоловіки, які можуть воювати, вийдуть вперед, і ми дамо відсіч.

– Є й успішні формування. Наприклад, батальйон «Дніпро»...


– Є успішні, і ми будемо до них приєднуватися. У нас тільки перемога, іншого питання немає.

– Зараз всі говорять про перемир’я. Чи потрібне і можливе воно?

– Ви знаєте, я тільки що з бійцями подивився відео про батальйон «Айдар», яке у Фейсбуці виклали терористи. Про перемир’я тут і мови бути не може. З терористами ніколи переговори не ведуться.

– Що там сталося?

– Не доповіли ще, але, судячи з відео, я зрозумів, що наших бійців зливають. Інформація йде незрозуміло яким чином, десь прокремлівські люди працюють, я так розумію, в штабах, та інформацію здають. Наші бійці не вперше потрапляють в засідку.

– Кажуть, що літак в Луганську був збитий саме через зраду, можливо, одного з диспетчерів аеропорту.

– Так, це абсолютно точна інформація.

– Сепаратисти повідомляють неймовірні дані про втрати українських сил. Вони явно завищені у багато разів. Яку інформацію Ви маєте в своєму розпорядженні?
Терористи дуже чітко підготовлені, з боку Кремля – це 45-й полк ВДВ спецпризначення, який працює у нас

– Хочу сказати ще раз таку річ: сепаратистів у нас немає, у нас є терористи! Терористи дуже чітко підготовлені, з боку Кремля – це 45-й полк ВДВ спецпризначення, який працює у нас. Працюють фахівці, далеко не дурні люди. Озброєння у них найпередовіше. І те, що застосовується зараз, – все найкраще віддане на схід України.

– Ви брали участь у програмі Савіка Шустера, і однією з тем була стаття Марка Франкетті, який говорив, що в батальйоні «Схід» він не бачив ні російських інструкторів із ГРУ, ні потужного озброєння.

– Я так розумію, що журналіст – можливо, за московським або за якимсь іншим замовленням – інформацію дав нечітку і брехливу однозначно. Я йому запропонував, що, коли ми будемо на передову їхати, він поїде зі мною, і ми вдвох подивимося, як забезпечені терористи, якою зброєю і хто воює з нами. І після цього, коли він побачить, він вибачиться перед усім світом за брехливе висловлювання, яке він дав в ефірі.

– Якби Ви командували українськими військами, який би перший наказ Ви віддали?
У Генеральному штабі України сидять зрадники, які зливають всю інформацію

Найперший наказ – розпустити повністю весь Генштаб і набрати новий. Тому що у Генеральному штабі України сидять зрадники, які зливають всю інформацію. Найперший наказ був би такий. Другий наказ, який я б зробив, – відновив би строковий призов і попросив президента України, щоб пішла істотна матеріальна допомога на оборонку, для закупівлі обмундирування та озброєння.

– З обмундируванням та озброєнням, як і раніше, кепсько йдуть справи? Або зараз, після вступу Порошенка на посаду, стало краще?
У своєму підрозділі ми за свої гроші повністю закуповуємось, і обмундирування, і озброєння

– Краще не стало. Ми нещодавно спостерігали, як гуманітарна допомога, я так розумію, французька, не добралася до частини військової, офіцер передає цю гуманітарну допомогу, і вона не доходить до місця призначення. У своєму підрозділі ми за свої гроші повністю закуповуємось, і обмундирування, і озброєння – повністю самі, нам держава не допомагає. Тому що їм нічим нам допомогти.

– Ви самі скидайтесь чи є філантропи, які вам допомагають?

– І своїми коштами, і є суттєве обладнання, яке коштує істотних сум, і нам допомагають.

– Держава вам не допомагає навмисно чи це саботаж?
Ліквідацією української армії займався конкретно Кремль. Тому що їм не потрібно, щоб українська армія була боєздатна

Позивний «Одеса» в ток-шоу Савіка Шустера

– За ці 20 років українська армія просто ліквідувалася. Ви були коли-небудь в навчальному центрі «Десна»? От якщо порівняти, яким він був 20 років тому і зараз, це просто... у мене слів немає! Я пам’ятаю, коли я служив, яка була боєздатність у нас, а зараз бачу розвалені будівлі, немає нічого, як має бути у військовій частині. Просто його ліквідували за цей час! І я так розумію, що цієї ліквідацією української армії займався конкретно Кремль. Тому що їм не потрібно, щоб українська армія була боєздатна і високомобільна.

– Як Ви думаєте, чи надовго ця війна?
Путін почав війну, і він її програв. Він не розуміє це, але він її програв

– Я вам скажу одне, Путін почав війну, і він її програв. Він не розуміє це, але він її програв. За моїми розрахунками, вона триватиме ще десь до снігу, до грудня буде йти ще, і жертви ще будуть і будуть.

– І що її зупинить?

– Її зупинить одне – політики. Політики на вищому рівні, вони тільки здатні її зупинити. Ми – військові, ми захищаємо свою Батьківщину. А вони в силах зупинити це ось криваве побоїще. От коли вони між собою домовляться, тоді війна і закінчиться.