Кубок світу: мінус Іспанія, плюс Коста-Рика

Безсилий Ікер Касільяс у матчі з чилійцями

На чемпіонаті світу з футболу настав час вирішальних поєдинків. Для більшості із 32 команд-учасниць ще відкриті всі шляхи – тільки п’ять збірних уже пакують валізи додому.

Показово, що серед тих збірних, які залишилися без шансів уже після другого туру групового етапу, в квартеті В опинилися ще чинні чемпіони світу іспанці. Спершу їх розгромили голландці (5:1), згодом цілком заслужено переграли чилійці (2:0). Ці дві поразки символізують завершення цілої ери в світовому футболі – шість років збірна Іспанії була законодавицею футбольних мод, виграла за цей час два чемпіонати Європи і першість світу, та будь-яка серія рано чи пізно закінчується. Нинішнє покоління іспанських гравців уже їде з футбольного ярмарку.

Та майбутнім суперникам «Червоної фурії» (серед яких у відбірному турнірі наступного чемпіонату Європи є й українці) на варто сильно радіти зміні поколінь в Іспанії. У Прімері величезна лава з честолюбних дублерів, які в інших країнах уже давно грали б в «основі» збірних. Тому на зміну «золотому» поколінню Касільяса і компанії неодмінно прийдуть не менш амбітні виконавці.

Коста-Рика заочно здолала англійців

Серед інших невдах – родоначальники футболу, які на кожний мундіаль їдуть мало не в ролі фаворитів, але незмінно повертаються ні з чим. Так сталося і тепер – дві поразки з однаковим рахунком 1:2 від італійців і уругвайців залишили англійців за межами плей-оф.

Фрагмент матчу Коста-Рика – Італія



Натомість у квартеті D всіх вразили костариканці. Команда з Центральної Америки, яку раніше вважали постачальником очок, спершу переграла уругвайців (3:1), а згодом довела невипадковість першого успіху, зберігши перемогу в протистоянні з італійцями (1:0). Тепер матч третього туру Уругвай – Італія перетворюється на міні-фінал, цей поєдинок має дати відповідь на запитання, хто ж із колишніх чемпіонів світу виявиться зайвим на нинішньому мундіалі.

У плей-оф – десять вакансій

Тим часом, шість команд уже після другого туру мають перепустки до числа 16 найкращих. Із групи В це Нідерланди і Чилі, з групи С – Колумбія, з групи D – вже згадана сенсаційна Коста-Рика, з групи F – Аргентина, з групи Н – Бельгія.

Цікава ситуація зараз у групі G, де після нічийного рахунку (2:2) у протистоянні США – Португалія американці і німці мають по чотири очки, а команди Португалії і Гани – по одному. В останньому турі збірні США і Німеччини грають між собою, і нічия виводить до наступного раунду обох суперників.

Кріштіану Роналду разом із всією збірної Португалії не зміг здолати американців



Зазвичай нічиї в таких зустрічах виходять ніби самі собою – футболісти розуміють ціну помилки, тому діють надто обережно. З іншого боку, все ж є різниця в класі між командами Німеччини та США – першу з них фахівці зараховують до числа претендентів на чемпіонство. Але ж іспанців також називали фаворитами…

У групі Н, де в неділю бельгійці переграли росіян (1:0), а алжирці були сильнішими за корейців (4:2), на друге місце претендують одразу три команди – росіяни і корейці мають по одному очку, алжирці – три. В останньому турі росіян влаштує лише перемога над алжирцями, які виявилися нездоланними для корейців. Водночас і збірна Кореї матиме шанси, якщо переграє бельгійців, які в будь-якому разі залишаться першими.

Тим часом, у понеділок завершаться групові турніри у квартетах А і В. Коли в групі В вже все зрозуміло – Нідерланди і Чилі у плей-оф, австралійці та іспанці поза межами турніру, то в групі А все можливо для трьох команд.

Бразильцям (у них чотири очки) нічиєї в поєдинку з аутсайдером Камеруном вистачить для виходу до наступного раунду, а перемога принесе перше місце. Натомість зустріч Мексика – Хорватія перетворюється на справжню битву – далі піде тільки один учасник цього матчу. Хорватам (у них три бали) треба будь-що перемагати, мексиканців (чотири очки) може задовольнити і нічия.

Далі на чемпіонаті світу в Бразилії буде лише цікавіше – у вівторок завершать груповий турнір у квартетах С і D, в середу – E та F, у четвер фінішують дві останні групи. Після цього стартують матчі на вибування.