Вибухи на залізничних коліях і захоплення будівель на Донбасі

Наслідки підриву залізничного полотна в Донецькій області, 23 червня 2014 року

Де-юре перемир’я між проросійськими бойовиками та українськими силовиками на сході України триває. Де-факто ж ситуація виглядає інакше. Сепаратисти не припиняють застосування зброї. У Донецьку бойовики намагалися штурмувати військову частину. Також сепаратисти продовжують захоплювати будівлі.

У Донецьку сепаратисти зайняли будівлю, яка знаходиться в оперативному управлінні Державної податкової інспекції. Про це повідомили у прес-службі міського управління міліції. Люди у камуфляжі, масках та зі зброєю представилися спецпідрозділом «Патріот» так званої «Донецької народної республіки», яку Україна визнала терористичною організацією. За даними прес-служби, на час захоплення у приміщенні велися ремонтні роботи, тож ніхто не постраждав. За цим фактом відкрито кримінальне провадження за ст.341 Кримінального Кодексу України – «захоплення державних будівель», яка передбачає до трьох років позбавлення волі.

Це вже не перший випадок незаконного заволодіння державними будівлями. Близько двох тижнів тому сепаратисти захопили приміщення обласної прокуратури у Донецьку. У зв’язку з цим працівники держустанови змушені були перейти до іншого офісу. Окрім того бойовики заважали роботі Національно банку України у Донецькій області. Зараз у Донецьку залишаються захопленими сепаратистами установи обласної адміністрації, один із корпусів Донецького юридичного інституту та платформа культурних ініціатив «Ізоляція».

Окрім того у Ворошиловському районі скоєно напад на співробітників військової кафедри Донецького національного технічного університету. У середу близько 15:00 невідомі в балаклавах, камуфляжній формі та зі зброєю в руках зайшли до приміщення. Під загрозою застосування сили заволоділи комплектами хімічного захисту, навчальною ракетою, тренажером ПЗРК, технічною літературою. Сума заподіяного збитку – 20 тисяч гривень. Слідчим відділом Ворошиловського райвідділу відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 187 КК України (розбій). Правопорушення карається позбавленням волі на строк до семи років.

Слов'янськ сьогодні (фото за 25 червня)

Слов'янськ сьогодні

Вибухи на залізничних коліях

За останню добу на Донецькій залізниці сталося 7 випадків підривів залізничних колій. Представник прес-служби Донецької залізниці Володимир Селіванов зазначив, що упродовж дня велися ремонтні роботи, рух поїздів відновлено.

«Сталося шість випадків підриву. Але якщо по одній станції, де було два стрілочних переводи – сьомий та дев’ятий – визначати, що це було два вибухи на одному сполученні, то тоді сім випадків. Пошкодження було на двошляховій ділянці. У результаті не функціональним був лише один шлях. Рух здійснювали по другому вільному шляху», – зазначив Селіванов.

У результаті аварії на перегоні «Керування-Доля» вибухом пошкоджено 50 метрів головного шляху. На перегонах «Горлівка – Пантелеймонівка» і «Горлівка – Новобахмутівка» підірвані високовольтні опори, які перекрили шлях і зруйнували частину рейок. На перегоні «Булавін – Дебальцеве» було пошкоджено перший, другий і третій шляхи.

Спроба штурму військової частини

У Донецьку близько пів на шосту вечора невідомі озброєні люди вимагали від керівництва військової частини №3034 перейти на їхній бік. За словами одного із військовослужбовців частини, який побажав залишитися інкогніто, на час перемов на дахах навпроти частини розташувалися шість снайперів бойовиків. У цей час близько двох десятків озброєних людей оточили територію.

Сепаратисти висунули керівництву частини дві вимоги. Перша полягала у переході на їхній бік, друга – у здачі зброї. Проте українські військові не відповіли відмовою. Пояснили це просто – вони давали присягу Україні та українському народові. Бойовики відступили, але пообіцяли повернутися до частини.

Відновлюють подачу води

Тим часом подача води у Донецькій області відновлюється. Про це повідомив співробітник прес-служби обласної адміністрації Ілля Суздалєв.

«Наразі відновлено роботу насосної станції першого підйому каналу «Сіверський Донець – Донбас». Працює насосний агрегат, йде наповнення русла каналу водою. Ремонтні роботи продовжуються і надалі», – розповів Суздалєв.

Канал «Сіверський Донець – Донбас» було пошкоджено на початку червня. Тоді загинули двоє працівників підприємства «Вода Донбасу». Довгий час ремонтні роботи не велися, оскільки це було неможливим через активну фазу антитерористичної операції. Вода у населених пунктах Донеччини подавалася за графіком. Окрім того, були значні перебої із гарячою водою. Зараз донеччани говорять про відновлення постачання води, в тому числі і гарячої.