Україна пропонує направити кошти донорів з ЄС на захист східного кордону – Гройсман

Володимир Гройсман

Український уряд пропонує витратити кошти міжнародних фінансових донорів і потенційних інвесторів у короткостроковій перспективі на посилення захисту східного кордону України, забезпечення житлом і робочими місцями вимушених переселенців з тимчасово окупованого Росією Криму і зі сходу, а також на відновлення інфраструктури Донецької і Луганської областей. Про це заявив в Брюсселі на зустрічі високого рівня з координації донорів віце-прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

«Ми бачимо такий пріоритет на операційному та стратегічному рівні, як захист східного кордону, тому що я думаю, що якомога швидше він стане східним кордоном ЄС», – наголосив український посадовець.

Він також відзначив, що сьогодні найбільшим донором України є її власне суспільство, адже українські громадяни самотужки зібрали мільйони гривень на потреби армії. Проте Україні потребує сьогодні також допомоги міжнародних донорів.

Віце-прем’єр зауважив, що допомога сьогодні насамперед потрібна Донбасу, що став «об’єктом терористичної агресії, інспірованої Росією». Так, кошти донорів можуть бути спрямовані на створення нових робочих місць, адаптацію продукції підприємств, орієнтованих на російські ринки, до вимог ринків європейських і їхнє відкриття для них, а також на відновлення інфраструктури східних регіонів.

Український уряд також запросив західних донорів й інвесторів долучитися до реалізації плану відновлення та росту України на 2014-2016 роки й створити фонд гарантій для України.

У ЄС та Україні передбачають, що восени 2014 року можливим є проведення масштабної донорської конференції для України, на якій будуть визначені конкретні плани й суми допомоги.

У зустрічі високого рівня з координації донорів у Брюсселі 8 липня беруть участь представники міжнародних фінансових установ, як-от: Світовий банк, Міжнародний валютний фонд, Європейський банк реконструкції та розвитку, – а також представники урядів країн-членів ЄС. Росія участі в цій зустрічі не бере.