Ярема доручив звільнити центр Києва від активістів

Віталій Ярема

Генеральний прокурор Віталій Ярема доручив керівництву МВС і СБУ вжити заходів зі звільнення центральної частини Києва, а також 19 приміщень, які перебувають у власності держави, від осіб, що «ототожнюють себе з учасниками Революції гідності і майданівцями».

Як заявив Ярема, ситуація у центрі Києва кожного дня ускладнюється. «Те, що зараз відбувається на Майдані, дискредитує Майдан гідності», – сказав генпрокурор.

За його словами, ті, хто залишається у наметах на майдані Незалежності, «не патріоти, а утриманці».

Ярема наголосив, що, враховуючи такий перебіг подій, він ініціював звернення до міністра внутрішніх справ та голови СБУ вжити невідкладних заходів для звільнення Майдану і захоплених приміщень.

Генпрокурор наголосив: у випадку, якщо люди, які захопили приміщення, їх добровільно не звільнять, вони будуть звідти виселені.

«Захоплення державних установ, захоплення приміщень – це кримінальний злочин, 341 стаття Кримінального кодексу. Якщо люди, які захопили ці приміщення, добровільно їх не звільнять, вони будуть звідти виселені, у тому числі й способом, який передбачений законом – працівники міліції просто будуть їх звідти виводити. Якщо співробітнику міліції буде чинитися опір, це буде вже більш тяжкий злочин», – сказав він.

Генпрокурор також попередив співробітників МВС і Київської міської державної адміністрації про відповідальність за бездіяльність при виконанні зазначеного доручення.

Раніше мер столиці Віталій Кличко заявив, що центр Києва стає небезпечним. Так він відреагував на конфлікт на Майдані 7 липня, коли внаслідок стрілянини поранення із травматичної зброї отримали 4 людини.

Столична влада неодноразово наполягала на тому, що активісти мають звільнити проїзд центральними вулицями Києва і зменшити площу наметового містечка, зокрема, їм запропонували переїхати на територію Київської фортеці. Минулого тижня проїжджа частина вулиці Хрещатик від бульвару Шевченка до вулиці Прорізної знову стала доступною для автомобілів.