Генпрокурор допускає силовий варіант під час наведення порядку на Майдані

Генпрокурор України Віталій Ярема не виключає силового варіанту, якщо жителі наметового містечка на Майдані й активісти, які надалі перебувають в адміністративних будівлях у центрі Києва, вчинять збройний опір правоохоронцям під час виселення їх із займаних територій.

«Можливий силовий варіант. Сьогодні проти вчинення кримінальних злочинів працівники міліції мають застосовувати силу», – сказав Ярема.

«Якщо це буде озброєний чинитись опір, як було позавчора вночі (на майдані Незалежності відбулась сутичка із застосуванням вогнепальної зброї, 4 людини отримали поранення – ред.), працівники міліції мають право застосовувати зброю. Це не той Майдан, який був спрямований проти влади Януковича, проти беззаконня. Це чисто кримінальні розборки, які влаштовуються у центральній частині міста, і міліція зобов'язана сьогодні навести порядок у центральній частині міста і затримати правопорушників, які вчиняють злочини», – наголосив генпрокурор.

Він додав, що правоохоронці вдадуться до дій, якщо учасники Майдану «сьогодні, завтра або найближчим часом не звільнять захоплених приміщень».

Ярема зазначив, що, за наявною в нього інформацією, нині в Києві захопленими залишаються 19 адмінбудівель.

Раніше мер столиці Віталій Кличко заявив, що центр Києва стає небезпечним. Так він відреагував на конфлікт на Майдані 7 липня, коли внаслідок стрілянини поранення із травматичної зброї отримали 4 людини.

Столична влада неодноразово наполягала на тому, що активісти мають звільнити проїзд центральними вулицями Києва і зменшити площу наметового містечка, зокрема, їм запропонували переїхати на територію Київської фортеці. Минулого тижня проїжджа частина вулиці Хрещатик від бульвару Шевченка до вулиці Прорізної знову стала доступною для автомобілів.