Як Росія прийматиме Чемпіонат світу з футболу-2018?

Президент Росії Володимир Путін поруч із канцлером Німеччини Анґелою Меркель та президентом ФІФА Зеппом Блаттерем на стадіоні Маракана, Ріо–де–Жанейро, 13 липня 2014 року

Люк Джонсон

Чемпіонат світу з футболу 2014 року завершився на захопливій ноті, коли Німеччина перемогла Аргентину з рахунком 1-0 у додатковому таймі. Президент Росії Володимир Путін був на фіналі у Ріо де Жанейро, сидячи майже поруч із канцлером Німеччини Анґелою Меркель і президентом ФІФА Зеппом Блаттерем. Присутність Путіна була обумовлена ще й тим, що Росія прийматиме наступний Чемпіонат світу з футболу 2018 року. Радіо Свобода намагалося знайти відповіді на деякі запитання, пов’язані з наступним мундіалем.

У яких містах у Росії збираються проводити матчі чемпіонат світу?

Матчі мають проходити в європейській частині Росії. Ігри заплановані в 11 містах: Москві, Санкт-Петербурзі, Калінінграді, Нижньому Новгороді, Саранську, Волгограді, Сочі, Єкатеринбурзі, Казані, Самарі і Ростові-на-Дону. Два із 12 стадіонів, які прийматимуть матчі, розташовані в російській столиці.

Деякі зі стадіонів вже існують. Наприклад, «Фішт» у Сочі побудували до Олімпіади 2014 року. Але багато інших наразі модернізують, щоб приймати більшу кількість уболівальників, і навіть будують з нуля, щоб вони відповідати стандартам ФІФА.

Олімпійський стадіон «Фішт», Сочі

Відомий стадіон «Лужники» в Москві, який побудували у 1956 році, і який був основним місцем проведення літніх Олімпійських ігор 1980 року, наразі повністю реконструюють за 800 мільйонів доларів – збережуть лише зовнішню рамку стадіону.

Стадіон «Лужники», Москва

Наскільки складно буде фанатам подорожувати до Росії і на її території?

За словами міністра спорту Росії Віталія Мутка, подорожувати Росією іноземцям має бути просто, варто лише купити квиток.

Віталій Мутко

«Ми відкриваємо країну на період Чемпіонату світу, – сказав Мутко. – Кожен житель будь-якої країни світу, який володіє квитком на матчі чемпіонату світу, отримає право безвізового в’їзду на територію Російської Федерації. Квиток і паспорт».

Географічні відстані між приймаючими містами є доволі суттєвими – із Санкт-Петербургом і Калінінградом на заході, Сочі на півдні і Єкатеринбургом на сході.

Мутко сказав, що, крім того, є план розвитку високошвидкісних поїздів.

«Росія в транспортному відношенні дуже розвинена країна, і ті міста, які прийматимуть (матчі – ред.) , вони, звичайно, дуже розвинені. Скрізь проходить залізниця. Ми маємо концепцію зараз швидкісної залізниці, реалізується її проект. До 2018 року будуть швидкісні потяги Москва-Петербург, Москва-Казань», – зазначає міністр спорту

Росія також пообіцяла безкоштовний наземний транспорт під час ігор на поїздах або автобусах.

Скільки коштуватиме підготовка?

Як і у випадку з зимовою Олімпіадою в Сочі, яка, за повідомленнями, коштувала 51 мільярд доларів, ціна Чемпіонату світу з футболу-2018 поступово підвищується від початкової.

Прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв підрахував, що ігри будуть коштувати 20 мільярдів доларів США, два рази більше тієї суми, яку назвав президент Росії Володимир Путін, коли Росія виграла номінацію в 2010 році.

Чемпіонат світу в Бразилії, який зазнав жорсткої критики за витрати на нього, коштував лише близько 11 мільярдів доларів. Це дешево в порівнянні з тим, що – за прогнозами – витратить Росія. Середні витрати на реконструкцію або будівництво стадіонів є на 50 відсотків вищими, ніж у Бразилії.

Чи були заклики провести чемпіонат деінде?

Тим часом два сенатори США, Ден Коутс і Марк Кірк, звернулись до ФІФА з проханням перенести чемпіонат до іншої країни і заборонити Росії брати в ньому участь через анексію Криму Росією і її дії на сході України.

За словами Мутка, ситуація в Україні взагалі не впливає на підготовку до мундіалю.

«Що стосується українського фактора, я великих тут проблем не бачу. Це зовсім інша тема, і вона на перебіг підготовки до чемпіонату зараз ніяким чином не впливає», – сказав міністр спорту Росії.

Крім того, на сайті change.org розмістили клопотання про переміщення мундіалю до іншої країни через російський закон, який забороняє так звану «гей-пропаганду». Клопотання має понад 74 тисяч підписів, у тому числі його підтримав британський актор і борець за права ЛГБТ спільноти Стівен Фрай.

Яка ймовірність того, що ФІФА перемістить місце чемпіонату світу?

Це малоймовірно. ФІФА відхилив клопотання американських сенаторів, заявивши, що команди не є відповідальними за дії своїх урядів, бо вони є «особами поза пірамідальною структурою футболу». Подібне рішення, до того ж, було б безпрецедентним.

Що росіяни думають про чемпіонат світу?

Опитування державного Всеросійського центру вивчення державної думки показало, що 54 відсотки росіян не планували дивитися Чемпіонат світу з футболу в 2014 році. Лише 19 відсотків заявили, що будуть регулярно дивитися матчі і 22 відсотки заявили, що будуть дивитися лише матчі за участі збірної Росії. Крім того, 3 відсотки взагалі не знали про чемпіонат.

Про чемпіонат 2018 року даних мало, але росіяни, як засвідчили результати дослідження Університету Цюріха, не були зацікавленими подією.

«У мене немає ніяких почуттів з приводу чемпіонату світу. Ще зарано про нього думати. Я просто радий, що вони використовують те, що вже побудували. Ми не можемо витримати ще одне будівництво», – зауважив один із жителів Сочі.

А жінка у шарфі санкт-петербурзької футбольної команди «Зеніт» сказала: «Навіть коза розуміє, що стадіон – це лише привід для олігархів і бюрократів вкрасти гроші».