Нові санкції матимуть серйозний вплив на Росію (світова преса)

Світова преса обговорює рішення Сполучених Штатів запровадити нові санкції проти Росії. Міжнародні видання аналізують, чи допоможе це ситуації в Україні, де, як мовиться в деяких публікаціях, Росія намагається повторити сирійський сценарій.

Як повідомляє агентство новин Associated Press, санкції Білого Дому націлені на дві найбільші російські енергетичні компанії, пару потужних фінансових інститутів, вісім фірм і чотирьох осіб. Європейські лідери, пише агентство, які мають набагато тісніші економічні відносини з Росією, ніж США, лише наказали інвестиційним банкам і банкам розвитку тимчасово зупинити фінансові угоди з Росією. «Але навіть уряд США утримався від найсуворіших кроків, якими погрожував Захід, а саме – повністю відрізати головні галузі російської економіки». Тим не менш, такий варіант розвитку подій все ще розглядається в тому випадку, якщо Росія й далі підтримуватиме проросійських сепаратистів в Україні, повідомляє агентство.

Англомовна українська газета Kyiv Post пише, що вплив цих санкцій буде серйозним, адже тепер інвестори почнуть цікавитися, яка з російських компаній буде наступною, які активи і фінансування можуть зазнати подальших санкцій. «Команди з управління ризиками та інвестори, швидше за все, позбудуться російських активів», – пише видання. Завдяки цим санкціям американські та західні інвестори отримали чіткий сигнал від уряду США, що їм варто добре подумати, перш ніж співпрацювати з Росією.

Однак, як пише англомовна російська газета Moscow Times, Кремль «знає, що робить». Більш того, Росія намагається повторити сценарій Сирії в Україні. Російська влада знає, що сьогодні ніхто не хоче вв’язуватися в іноземні конфлікти. Саме тому Захід все ж таки ухвалив план, озвучений міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим, працювати з режимом Башара аль-Асада і позбутися сирійської хімічної зброї. Режим Ассада продовжує існувати завдяки бойовикам «Хезболли», іранській розвідці, а також літакам, які Росія виробляє і ремонтує. «Російський план в Україні поки що йде аналогічною стежкою. Цей план є більш-менш успішним у Криму, але, можливо, меншою мірою в Східній Україні», – пише видання.

Тим не менш, за словами автора німецького агентства Deutsche Welle, не варто відкидати можливість мирних переговорів. Правильно було б відновити переговори контактної групи, до складу якої входить Україна, Росія і ОБСЄ. Варто долучити і сепаратистів, пише видання, спершу через інтернетний відеозв’язок, а пізніше, можливо, долучити їх до прямих переговорів. Звичайно, це б означало, що сепаратисти мають право представляти людей з тієї території, яку вони окупують. «Але було б необережно повністю відмовитися від переговорів з сепаратистами і шукати виходу з ситуації у поодиноких військових операціях», – пише Deutsche Welle.