Росія заявляє, що її військові не збивали літака, і прямо натякає на Україну

На місці авіакатастрофи, 17 липня 2014 року

Засоби протиповітряної оборони Росії не працювали в день катастрофи літака на Донеччині в четвер, літаки Військово-повітряних сил Росії в тому регіоні не працювали, заявило Міністерство оборони Росії.

Ці дані «повністю підтверджуються засобами об’єктивного контролю», мовиться в повідомленні.

Російські військові наголосили, що загиблий літак здійснював політ у повітряному просторі України, поза зоною дії засобів ППО Росії.

При цьому вони повторили раніше висловлене твердження неназваного джерела, яке наводила ціла низка російських засобів інформації, ніби, навпаки, в регіоні катастрофи, а саме біля Донецька, перебувають підрозділи Збройних сил України, що мають на озброєнні зенітні ракетні комплекси «Бук М-1», а в небі над Донецькою областю «постійно перебувають бойові літаки ВПС України, озброєні різними типами ракет». У Міноборони Росії стверджують, що «це неспростовний факт».

Заяви ж офіційного Києва, що ці комплекси не стріляли по повітряних цілях, «викликають серйозні сумніви», стверджують у Москві. «Такі відповідальні заяви, які тягнуть серйозні юридичні наслідки, вимагають усестороннього розслідування», – кажуть у Міноборони Росії про слова українських військових, але не коментують аналогічних своїх слів.

Розвідка США, за повідомленнями, вже підтвердила, що літак був збитий ракетою «земля – повітря», але ще не визначила, хто і з чиєї території запустив її.

В Україні в Міністерстві оборони і в Раді національної безпеки і оборони вважають, що літак, який зазнав катастрофи біля самого кордону з Росією, могли збити з території Росії. Українські військові запевнили, що в тій зоні українських літаків не було і протиповітряні засоби не застосовувалися.

Крім того, від околиць Донецька, де, як стверджує Росія, стоять українські «Буки», до місця катастрофи надто далеко, щоб могло йтися про їхнє застосування.

За найімовірніше вважають припущення, що літак збили проросійські сепаратисти, які отримали зенітно-ракетні комплекси «Бук» від Росії, як то раніше ставалося з іншими різновидами озброєнь.

Авіалайнер «Боїнг-777» Малайзійських авіаліній із 298, за останніми даними, людьми на борту, що летів рейсом MH17 із Амстердама до Куала-Лумпура, зазнав катастрофи в четвер над Сходом України і впав у Донецькій області, неподалік міста Тореза. Усі загинули.

Служба безпеки України оприлюднила перехоплені переговори сепаратистів, у яких вони розмовляють про збитий ними літак і доповідають про це, як стверджується, кураторові з Москви.

Проросійські сепаратисти спершу публічно заявляли, що успішно збили, як вони вважали, український військово-транспортний літак. Ці їхні заяви широко публікували російські засоби інформації.

Але щойно з’ясувалося, що літак був пасажирський, вони почали стверджувати, що не причетні до того і не мають озброєнь, здатних збити літак на висоті 10 кілометрів. При цьому з їхніх сторінок у соцмережах почали видаляти повідомлення попередніх днів про наявність у сепаратистів саме таких потужних систем протиповітряної оборони, якими вони раніше «пишалися».

Російські державні і прокремлівські засоби інформації почали поширювати думку, що літак могли збити українські війська. Президент Росії Володимир Путін склав вину за катастрофу на Україну, мовляв, через те, що її влада відновила бойові дії проти сепаратистів на сході країни. Президент України Петро Порошенко заявив, що йдеться не про інцидент чи катастрофу, а про терористичний акт.