Бої за кордон: вогонь в один бік

В зоні АТО збили ще два українські літаки. Атака відбулась над укріпленим пунктом бойовиків Савур Могила, неподалік кордону з Росією. За попередніми даними з РНБО, ракети могли бути випущені з території сусідньої держави. Поки ведеться слідство. Загалом, саме в цьому секторі ситуація поки що залишається найскладнішою. Провокації з боку Росії тут не припиняються, але, на думку військових експертів, Україна не може відповідати, оскільки вогонь може перевести конфлікт на Сході у повномасштабне вторгнення російських військ.

Чотири військові літаки Су-25 надавали вогневу підтримку підрозділам Збройних сил України в зоні АТО. Після цього, поблизу Савур Могили, попри протиракетні маневри та відстріл теплових пасток, два з них були підбиті. Доля екіпажів поки що невідома.

Андрій Лисенко

Речник РНБО Андрій Лисенко заявив, що зважаючи на висоту, на якій були вражені літаки, можна припустити, що удар завдали з території Росії.

Літаки були збиті на висоті 5200 метрів. За попередньою інформацією саме з закордону було вистрелено ці ракети
Андрій Лисенко

«За попередніми даними ці літаки були збиті не терористами, оскільки переносні зенітно-ракетні комплекси не мають такої висоти ураження. Літаки були збиті на висоті 5200 метрів. Це висота, для протиповітряних комплексів, яка є притаманна лише для ракетних комплексів потужної дії. За попередньою інформацією саме з закордону було вистрелено ці ракети. Слідство зараз проводиться», – заявив Андрій Лисенко.

За два тижні – 62 вбитих, 330 поранених

Випадок з двома збитими Су-25 далеко не перший, коли військові заявляють про неприкриту агресію з боку російського кордону. Це підтверджує журналіст Юрій Бутусов, який побував на одному з передових опорних пунктів українського війська в районі вузького коридору поміж територією, яку контролюють бойовики, і Росією. Ця своєрідна пастка утворилася на відрізку від Маринівки до Червонопартизанська. Там стан справ силовиків журналіст називає загрозливим.

Бойовики ведуть вогонь з мінометів по позиціям українських силовиків, неподалік міста Сніжне, 22 липня 2014 року



За даними, які він отримав безпосередньо від командирів, лише за останні два тижні тут загинули 62 людини і зазнали поранень 330 осіб. Бутусов переконаний, що головна загроза – російська артилерія, яка «поливає» снарядами українських солдатів. Додаткова небезпека – постійні перебої з постачанням амуніції і боєприпасів, адже авіація тут працювати не може, а територія як на долоні. Аби облаштувати оборонні споруди необхідна спецтехніка і вибухівка, оскільки інакше земляні роботи проводити вкрай складно. Але в першу чергу командування АТО, каже журналіст, мусить значно посилити військові групу українських військ, які відстоюють стратегічну ділянку поблизу кордону.

Росія прямо підтримує терористів і російських найманців
Юрій Бутусов

«Там вони мають бути значно посилені, бо змінилася обстановка. Росія прямо підтримує терористів і російських найманців, і є підрозділ, вони цим пишаються дуже, понад 200 чоловік сербських найманців, вони діють при підтримці російської артилерії, яка просто розстрілює наші частини. Тому тих сил, які були виділені для блокування кордону, зараз недостатньо», – розповів Юрій Бутусов.

Стріляти у відповідь не можна – експерт

Водночас, військовий експерт Олексій Мельник із Центру Разумкова зазначає, що навіть за умов підсилення, діяти українські військові мусять надзвичайно обережно. Права на відповідь, навіть за відвертих артилерійських ударів з-за кордону, з території Росії, силовики не мають, бо тоді Кремль отримає незаперечний аргумент на користь введення військ на територію України. За таких умов, важливою є позиція Заходу, який повинен впливати на Путіна санкціями.

«Збуваються найгірші прогнози щодо вибору лінії поведінки Путіним. Очевидно, що в його оточенні взяли верх група яструбів і вони будуть йти на подальше загострення, на підняття ставок в майбутніх переговорах, щоб в ідеалі повернутися до статусу кво. Наскільки це йому вдасться буде залежати від позиції, яку займатиме Захід», – вважає Олексій Мельник.

В той же час, у середу, Збройні сили України звільнили ще три населені пункти в зоні АТО. Над адмінбудівлями Карлівки, Нетайлового і Первомайська піднято синьо-жовті прапори. Триває операція з оточення Донецька. Також точаться бої за Лисичанськ.