Батальйон «Київ-2» готовий до АТО

Your browser doesn’t support HTML5

Батальйон «Київ-2» готовий до АТО

Київ – Добровольчий батальйон МВС «Київ-2», який тренується на колишній «дачі» Віктора Януковича, готовий вирушити в зону АТО. У вівторок він продемонстрував свої бойові навички керівництву МВС, провівши операцію зі звільнення заручників. До лав батальйону записалися добровольцями і чоловіки, і жінки, мешканці різних регіонів. Водночас, бійці жаліються, що фінансова підтримка держави є мінімальною, зброя – не новою, а частини потрібних озброєнь в МВС просто немає.

Анна Ворон – психолог за фахом. Нині вона допомагає психологічній адаптації новобранців у добровольчому батальйоні МВС «Київ-2». Анна пройшла місячний курс бойової підготовки, опанувала озброєння, які має батальйон, і готова вирушити зі своїм підрозділом на передову – в зону АТО.

Це був мій свідомий вибір. Я зрозуміла, що потрібна Україні
Анна Ворон

«Це був мій свідомий вибір. Я зрозуміла, що потрібна Україні. Звісно родина була проти: і мати, й дочка – відмовляли. Зрештою зрозуміли, що це моє остаточне рішення, і сказали: «Їдь», – розповіла Анна Ворон.

За її словами, частині бійців батальйону важко перейти від мирного життя до військового, адаптуватися до самообмеження, дисципліни та великих навантажень. Але, за її словами, ні в кого з її підопічних нема страху перед війною.

«Страху нема ні в кого. Всі ці люди – добровольці. Кожен розуміє, на що він іде», – каже психолог підрозділу.

Анна привела до батальйону ще одного бійця. Гаран, величезна кавказька вівчарка, охороняє табір і свою господиню краще за вартових, сигнальні міни й розтяжки. Всіх бійців батальйону знає на запах, і не чіпає. Гаран не пускав журналістів до розташування батальйону, доки не отримав відповідної команди.

Анна і її пес Гаран

Боєць «Терикон» іде на Луганськ – звільняти батьків

В батальйоні Київ-2 служать понад 100 бійців. І юнаки, і 50-річні, як кияни, так і люди з інших регіонів. Один із бійців, луганчанин із позивним «Терикон» сказав Радіо Свобода, що не може сидіти, коли його рідну землю топчуть окупанти. У захопленому проросійськими бойовиками Луганську залишилися його батьки, і він фактично йде визволяти їх, пояснює Терикон.

Батьки спершу відмовляли мене, просили не лізти під кулі. Але коли побачили, що коїться – сказали, що пишаються мною
Позивний «Терикон»

«Батьки спершу телефоном відмовляли мене, просили не лізти під кулі. Але коли побачили, що коїться – сказали, що пишаються мною, і вже чекають, коли ми звільнимо Луганськ», – сказав боєць.

У вівторок, після більш ніж місяця тренувань, бійці перших рот батальйону «Київ-2» показали свої навички керівництву МВС. Завдання: звільнити заручника, роль якого виконує командир батальйону Богдан Войцеховський. «Терористів» зображували манекени з головами з кавунів. Снайпери їх знищили першими ж пострілами, і відвели звільненого заручника, прикриваючись вогнем. Як і на всіх своїх тренуваннях, використовували бойові патрони.

Керівник департаменту міліції особливого призначення МВС Віктор Чалаван позитивно оцінив підготовку батальйону. За його словами, в антитерористичній операції добровольчі формування відіграють важливу роль.

Високий рівень підготовки відчують наші вороги – маємо для них неприємні сюрпризи
Віктор Чалаван

«Такий високий рівень підготовки має бути, і він буде в усіх підрозділах особливого призначення. Скоро це відчують наші вороги – маємо для них неприємні сюрпризи. При МВС створено понад 30 батальйонів територіальної оборони, в різних регіонах. Всі їхні бійці – добровольці, значна частина з них – із досвідом бойових дій, – наголошує урядовець. – Місцеві громади, мешканці споряджають їх, допомагають з фінансуванням. МВС – забезпечує зброєю. Батальйони виконують свої завдання в тісній координації з іншими силами АТО. Бійці батальйону «Київ-2», які пройшли курс підготовки, готові вирушити в зону АТО. Куди саме – зрозуміло, я сказати не можу».

Бійці батальйону зізнаються, що всім необхідним їх забезпечують українці: й бізнесмени, й прості громадяни. База батальйону – в колишньому президентському маєтку «Сухолуччя», яку свого час узяли під контроль представники Самооборони Майдану. Держава забезпечує лише вживаними автоматами Калашникова, набоями і зарплатою, каже командир батальйону Богдан Войцеховський. Але він має намір подолати ці труднощі.

«Нам дійсно дали тільки старі автомати і відра з патронами. Супротивник – краще екіпірований. Один із олігархів купив значну частину екіпірування. Але ми маємо намір перемагати завдяки якостям та підготовці бійців, завдяки командній роботі, бойовому духу, ну й, мабуть – везінню», – зауважив командир батальйону.

Богдан Войцеховський зізнається, що наразі батальйон не має гранатометів чи артилерії: цих речей немає і на складах МВС. В міністерстві обіцяють домовитися про важке озброєння з Міноборони. І всім бійцям перед виходом на передову надати шоломи та бронежилети високого рівня захисту. Що ж до важкого озброєння, то комбат планує користуватися трофеями: сучасним російським озброєнням, яке можна відбити в екстремістів.