Сили АТО продовжують наступ

Українські танки біля села Новоселівка Перша 31 липня 2014 року

Київ – Сили АТО звужують кільце, в якому перебувають бойовики на сході України, повідомляє РНБО. Наразі триває бій за визволення Первомайська Луганської області. Крім того, за даними журналістів, напружена ситуація залишається в Сніжному і Шахтарську Донецької області. Тим часом експерти ОБСЄ у четвер добралися до місця катастрофи «Боїнга-777», попри те, що бойовики (у «день тиші») продовжували обстрілювати зону катастрофи. Не припиняють сепаратисти обстріли як позицій сил АТО, так і житлових кварталів. Мирні жителі тікають «зеленими коридорами», а військові тим часом чекають «під обстрілами» на допомогу.

У четвер на вимогу генерального секретаря ООН Пан Ґі Муна поблизу місця катастрофи «Боїнга-777» на Донеччині, в зоні проведення АТО, був оголошений «день тиші». Але попри це проросійські бойовики продовжують обстрілювати зону катастрофи. Про це заявив речник Інформаційно-аналітичного центру РНБО Андрій Лисенко.

«Зокрема, о 9-й годині ранку окупанти обстріляли з двох установок БМ-21 «Град» населений пункт Переможне Лутугинського району. Цим вони в черговий раз демонструють свою зневагу до України та до всієї світової спільноти», – сказав Лисенко.

Проте вже через кілька годин спостерігачі ОБСЄ повідомили на своїй сторінці у Twitter, що експерти міжнародної моніторингової місії ОБСЄ разом із австралійськими та нідерландськими фахівцями нарешті дісталися місця падіння малайзійського «Боїнга-777».

Авіація завдала 24 вогневі удари по позиціях бойовиків

Андрій Лисенко

За минулу добу військовослужбовці Національної гвардії України зайняли три блокпости бойовиків у районі Дебальцевого, таким чином сили АТО звузили кільце оточення навколо первомайсько-стаханівсько-алчевського угруповання терористів. Про це повідомив речник інформаційного центру РНБО Андрій Лисенко.

«У районі селища Моспине Донецької області під час проведення розвідувальних дій підрозділи ЗСУ знищили понад 50 бойовиків, снайпера та укріплену вогневу точку бойовиків. Ще одного снайпера-коректувальника знищили неподалік села Ульянівське Донецької області наші прикордонники. Під час зачистки району виявлено та знищено засідку бойовиків, які прикривали свого снайпера. Загинуло 4 терористи», – додав речник.

Клікніть, щоб передивитися хронологію АТО

Також, за словами речника, 30 липня українська авіація зробила 11 бойових вильотів, два з яких відбувалися з метою медичної евакуації поранених. При цьому авіація завдала 24 вогневі удари по позиціях бойовиків, що перебувають поза містами, у результаті чого було знищено живу силу й техніку бойовиків, додав Лисенко.

«Військові безхатьки»

Проте сепаратисти не припиняють обстріли позицій сил АТО. Стріляють бойовики і з мінометів, і з «Градів», і зі ствольної артилерії. Про це написав у Фейсбуку координатор руху «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук.

За його даними, «тривають спроби терористів провести перегрупування в районі міст Луганська, Первомайська, Алчевська, Стаханова з метою запобігти оточенню і блокуванню своїх сил. Також бойовики продовжують проводити активні дії з оборони Донецька і Горлівки, і в прикордонних районах».

Зокрема, вчора, за інформацією РНБО, з території Росії був обстріляний прикордонний пункт пропуску «Маринівка» (Донецька область) – з установок «Град».

Саме поблизу «Маринівки» перебуває чоловік Надії. Він артилерист 79-ї аеромобільної бригади. Жінка каже, що цим військовим не надходить допомога уже третій тиждень: ані фізична, ані технічна, ані продуктова. Хлопці їдять сало і згущене молоко, які їм передали під час передислокації. З питною водою – теж сутужно. Щодня їх обстрілюють «Градами».

«На цьому салі вони й виживають. З питною водою – теж сутужно. Вони не купані, не прані – вистачає тільки, щоб попити небагато. Вони себе називають військовими безхатьками. Щодня вони під обстрілами в окопах. В хлопців нервові зриви. В дуже багатьох контузії, проте ще ніхто нікого з контузіями не забирав. Дуже багато поранених. Хлопцям тяжко, але в них немає такого, що ми хочемо додому, ми воювати не хочемо», – каже Надія.

У Генштабі Збройних сил України, каже жінка, їй повідомили, що ведуть активний наступ і намагаються прорватися до 79-ї аеромобільної бригади.

Тим часом днями у прес-центрі АТО повідомили, що уже відновили постачання 79-ї аеромобільної бригади.

«Крім своїх солдатів, ще годуємо і місцеве населення»

А от у місті Щастя та в селищі міського типу Георгіївка, що на Луганщині, солдати мають вдосталь продуктів харчування і навіть діляться з місцевими, розповідає виконувач обов’язків керівника мотострілецького відділення батальйону територіальної оборони «Айдар» Євген Дикий.
«Ми-то її (Георгіївку – ред.) звільнили і утримуємо, але вона вся прострілюється і мінометами, і «Градами», тому місцеве населення – переважно по підвалах. То ми, крім своїх солдатів, ще годуємо і місцеве населення – розносимо харчі по підвалах», – зауважує Євген Дикий.

Мирне населення тікає «зеленим коридором»

У четвер в соціальних мережах розповсюдили відео того, як проросійські бойовики обстрілюють з мінометів житловий район Шахтарська.


Крім того, сепаратисти забирають у людей гроші, авто, документи, змушують бути «живими щитами» тощо, кажуть в РНБО, тож мирне населення продовжує тікати з Донбасу. Так, у четвер за півтори години із населених пунктів у зоні АТО «зеленим коридором» вийшли понад 150 жителів східних областей, повідомляє прес-центр антитерористичної операції.

Про жертви серед мирного населення за минулу добу не повідомляли. А от українських бійців загинуло 11 осіб. Крім того, в РНБО повідомили про трьох вбитих прикордонників в районі села Василівка.

Від початку АТО на Донбасі, за даними РНБО, загинуло понад 360 військових. А загальні підрахунки ООН свідчать, що загинуло загалом понад 1100 осіб (сюди зараховано і військових, і цивільних, і бойовиків).