Екс-міністра інформації Росії притиснули у США через нерухомість

Володимир Путін та Михайло Лесін, Москва, 2009 рік

Михайло Лесін, якого вважають мозковим центром російського прокремлівського телеканалу RT, підпав під вогонь критики з боку американського сенатора, який хоче, щоб влада США розслідувала, чи він використав «чорну готівку» для придбання нерухомості в Лос-Анджелесі.

Американський сенатор попросив федеральну владу США почати розслідування, чи впливова медіа-фігура, яка стоїть за спонсорованим Кремлем телеканалом, використала нелегальну готівку для придбання дорогої нерухомості у Каліфорнії.

Роджер Вікер

Сенатор Роджер Вікер (республіканець зі штату Міссісіпі) надіслав запит у Міністерство юстиції США з проханням провести розслідування щодо Михайла Лесіна, колишнього міністра інформації Росії й радника президента Володимира Путіна, щодо того, чи не був порушений Акт запобігання корупційній практиці за кордоном або чи не були використані «брудні гроші» при придбанні ним нерухомості в Лос-Анджелесі вартістю в десятки мільйонів доларів.

«Я… так розумію, що після державної служби пан Лесін перевіз свою найближчу родину до Лос-Анджелеса, штат Каліфорнія, де він придбав кілька маєтків ціною у понад 28 мільйонів доларів», – написав Вікер у листі від 29 липня. «Той факт, що державний службовець може накопичити такі значні суми, необхідні для придбання і утримання цих активів, викликає серйозні запитання», – додав сенатор.

Речник Міністерства юстиції США Пітер Карр сказав Радіо Свобода, що лист сенатора отримали і зараз його розглядають.

Лесін, якому 56 років, відігравав помітну роль у посиленні державного контролю над незалежним на той час телевізійним каналом НТВ під час першого президентського терміну Володимири Путіна. А під час другого терміну він був радником Кремля з інформаційних питань. Нині він очолює найбільший у Росії державний медіа-холдинг «Газпром-Медіа».

Документи, які бюро сенатора Вікера передало Радіо Свобода, свідчать, що компанії, наближені до членів родини Лесіна, придбали три маєтки в Лос-Анджелесі або поруч із ним.

До них належать маєток у Беверлі-Гіллз, придбаний у серпні 2011 року за 13,8 мільйона доларів компанією Dastel Corporation, в якій працював його син Антон Лесін.

Адреса цього маєтку вказана і як адреса компанії.

Інший маєток розташований у Беверлі-Парк поруч з іншими дорогими маєтками з цілодобовою охороною, серед мешканців яких були актор Самюель Джексон та легенда професійного баскетболу Меджік Джонсон, як писала газета «Лос-Анджелес Таймз». Цей маєток був придбаний за 9 мільйонів доларів у 2012 році.

Третій маєток вартістю 5,6 мільйона доларів був придбаний у Беверлі-Гіллз компанією HFC Management, серед керівного складу якої дочка Лесіна, Катерина.

Сторінка в LinkedIn вказує на Катерину Лесіну як продюсера телеканалу RT, але автентичність сторінки важко довести.

Антон Лесін не відгукнувся на прохання Радіо Свобода дати коментар.

Жінка, яка підняла слухавку в маєтку Катерини Лесіної в Беверлі-Гіллз, сказала, що її немає вдома, а Лесіна сама пізніше не зателефонувала журналістам.

Лесін та члени його родини також мають стосунок до четвертого дорогого маєтку на підставі судового позову проти них з боку Мартіни Ландіс, яка прагне відшкодування 1 мільйона доларів через, як вона вважає, дискримінацію, порушення трудового законодавства та незаконне припинення дії контракту.

У своєму позові Ландіс називає маєток «домівкою Лесіних».

Ця нерухомість була придбана компанією Java Drive Inc., яка заплатила 4,3 мільйона доларів у 2009 році. Цей четвертий маєток не згадується у листі сенатора Вікера.

«Не соромиться слова «пропаганда»

Заклик розслідувати справу з маєтками Лесіна у США з’явився на тлі протистояння Вашингтона та Москви через кризу в Україні, яка призвела до найбільшого погіршення відносин від часу завершення Холодної війни.

Вашингтон вже завдав удару по впливових представниках російського керівництва та заможних підприємцях з оточення президента Путіна у вигляді санкцій через анексію Криму Росією та підтримку Москвою проросійських сепаратистів на сході України.

Члени Палати представників Конгресу США Джим МакГоверн та Іліна Рос-Лентієн закликали президента Барака Обаму додати прізвище Лесіна до «чорного списку» через його причетність до підпорядкування державі незалежного на той час телеканалу НТВ понад 10 років тому.

Лесін, який є одним із засновників найбільшої російської рекламної компанії Video International, налаштований критично до США, незважаючи на те, що члени його родини живуть за океаном.

Він назвав США «неприємним поліціантом» у 2001 році після критики Державним департаментом США на адресу російського уряду через тиск на незалежні ЗМІ Росії. Він якось сказав журналістам, що його міністерство розглядало можливість надання грантів громадським організаціям у США, які захищають свободу слова в Америці.

На телеканал RT, до заснування якого мав стосунок Лесін і який досі іноді називають його старою назвою Russia Today, звернув нещодавно увагу держсекретар США Джон Керрі, назвавши його «пропагандистським мегафоном».

А сам Лесін у 2001 році заявив, що «не соромиться слова «пропаганда».

(Над матеріалом працювали Люк Джонсон і Карл Шрек).