У НАТО не заявляють про використання Україною балістичних ракет – агентства

Тактична балістична ракета малої далекосяжності «Точка», чи не єдина, яка підпадає під опис неназваних розвідників США, ілюстраційне фото

Голова місії України при НАТО, посол Ігор Долгов заявив сьогодні, що в союзі НАТО категорично заперечують, що надали інформацію про нібито підтверджене використання балістичних ракет українськими військовими в перебігу антитерористичної операції, повідомляє агентство УНІАН.

«Сьогодні почали поширюватися повідомлення про нібито використання Збройними силами України під час АТО «балістичних ракет». Деякі з тих джерел посилалися на НАТО. У зв’язку з цим місія України при НАТО перевірила ці повідомлення і отримала інформацію в альянсі, що ані у штаб-квартирі, ані в Монсі (місто, де розташоване Верховне командування союзних сил НАТО в Європі – ред.) офіційні представники таких повідомлень не розповсюджували. Їх не було», – наводить агентство слова Долгова.

Раніше сьогодні в НАТО вже заявляли, що для альянсу було б недоречно підтверджувати, застосовували чи ні українські війська балістичні ракети. «Ми можемо сказати, що Україна зараз стоїть перед загрозою безпеці і має право реагувати у відповідь пропорційно та домірно», – наводить агентство слова представника Верховного командування союзних сил НАТО в Європі на ім’я Алехандро Муньос.

Дослівно таку ж заяву представника НАТО наводить сьогодні й російське агентство «РІА «Новості», яке не називає його імені.

Сьогодні українська служба німецької телерадіокомпанії «Німецька хвиля» оприлюднила, а низка ЗМІ передрукувала повідомлення з назвою «НАТО підтверджує використання Україною балістичних ракет». У матеріалі йшлося про те, що неназваний представник прес-служби у штаб-квартирі НАТО у Брюсселі заявив: в альянсі мають інформацію, що розвідка США має дані про застосування українською армією балістичних ракет малої далекосяжності проти проросійських сепаратистів на Сході України. Ніяких подробиць цей представник не зміг повідомити.

У вівторок про дані неназваних представників розвідки США з приводу такого застосування балістичних ракет заявляла американська телемережа CNN вустами свого кореспондента в Пентагоні. Офіційно цих даних США не підтверджували. У Раді національної безпеки і оборони України запевнили, що до балістичних ракет у перебігу антитерористичної операції не вдаються.