Європа дозволила продаж Україні зброї, яка може використовуватись для репресій на Сході – МЗС Росії

Сергій Лавров, міністр закордонних справ Росії

Країни ЄС домовилися про зняття обмежень на постачання Києву спорядження, яке може використовуватися для внутрішніх репресій. Про це йдеться у повідомленні МЗС Росії.

«В ході недавнього засідання Євроради в Брюсселі лідери країн-членів ЄС «по-тихому» домовилися про зняття обмежень на експорт в Україну спорядження, яке може використовуватися для внутрішніх репресій. Дозволено також експорт військових технологій та обладнання», – йдеться в повідомленні.

«В ЄС визнали за необхідне відновити видачу ліцензій на експорт спецспорядження і військового устаткування в повному обсязі. Зрозуміло, чому ЄС старанно замовчує незаперечні факти обстрілу з території України російської території: перспектива відчути власну причетність до подібних акцій створює, напевно, якийсь дискомфорт у Брюсселі», – йдеться в документі.

«Рішення про обмеження поставок озброєнь і спецобладнання до України потрібно було запроваджувати після початку так званої «антитерористичної операції» на Донбасі і в Луганській області. Але і зараз відновити відповідну заборону не пізно», – вважають у російському МЗС.

17 липня глави держав та урядів Європейського союзу скасували свою лютневу заборону на продаж Україні зброї і спеціальних технічних засобів, які могли бути використані для придушення заворушень. Такі обмеження були введені рішенням Ради ЄС під час розстрілів активістів на Майдані.