Росія та бойовики сплановано зірвали роботу експертів на місці катастрофи – «Інформаційний спротив»

Стрілянині в районі падіння літака Boeing 777 «Малайзійських авіаліній» у суботу, 2 серпня, передувала відмова з боку бойовиків незаконних збройних угруповань «ДНР» та «ЛНР», визнаних в Україні терористичним, дати змогу міжнародним експертам використовувати безпілотні літальні апарати.

Про це пише на своєму сайті група «Інформаційний спротив».

Про таку відмову повідомляє у своєму звіті за 1 серпня і спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні, представники якої беруть участь у роботі міжнародної комісії на місці авіакатастрофи. На використанні безпілотників для ретельного обстеження якомога більших площ у районі місця падіння авіалайнера наполягали австралійські експерти.

«Сьогодні, 2 серпня, ми стали свідками ретельно спланованої операції Росії в тісній взаємодії з проросійськими терористами з «ДНР» по зриву роботи міжнародних експертів в зоні падіння уламків малайзійського авіалайнера», – ідеться в повідомленні «Інформаційного спротиву».

Його експерти вважають, що артилерійські обстріли допомогли бойовикам повністю зірвати ці плани експертів та видворити їх з місця катастрофи.

При цьому російські ЗМІ повідомили, що міжнародні експерти були вимушені покинути це місце через «обстріли позицій ополченців».

За наказом Петра Порошенка навколо місця катастрофи створена 20-кілометрова буферна зона, у якій сили АТО бойових дій не ведуть. Вони мають право лише оборонятися у разі збройного нападу з боку проросійських бойовиків.

Прес-служба Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства від імені Державної комісії з розслідування катастрофи літака Boeing 777 «Малайзійських авіаліній» повідомила в суботу, що 1 та 2 серпня на місці падіння літака Boeing 777 «Малайзійських авіаліній» робота команди міжнародних експертів під головуванням Нідерландів проводилася в повному обсязі. Усі необхідні пошукові та слідчі дії відбувались за планом і без суттєвих інцидентів, які могли б вплинути на перебіг роботи.

Однак 2 серпня заступник голови спеціальної спостережної місії ОБСЄ в Україні Олександр Хаг заявив, що робота представників його місії на місці падіння літака Boeing 777 на Сході України була перервана через обстріл неподалік досліджуваної території.

Міжнародна комісія з розслідування авіакатастрофи лайнера «Малайзійських авіаліній» на території Донбасу розпочала свою роботу на місці трагедії у повному складі 1 серпня. 101 експерт з ОБСЄ, Нідерландів та Австралії обстежував місцевість та уламки літака.

Цьому вже передували дві невдалі спроби дістатися до цього місця, як повідомив віце-прем’єр-міністр України, голова державної комісії з розслідування причин катастрофи Boeing-777 «Малайзійських авіаліній» Володимир Гройсман. Під час цих спроб проросійські бойовики починали стрілянину й завертали експертів назад через загрозу їхній безпеці.