Медики: як врятувати поранених в АТО

Волонтери і медики Українського науково-практичного центру екстреної медичної допомоги і медицини катастроф МОЗ України презентували посібник для учасників АТО. Кишенькова брошура під назвою «Домедична допомога в умовах бойових дій» містить покрокові рекомендації для надання першої медичної допомоги як самому собі, так і пораненому товаришу.

«Книжку розробили на основі методичок, по яких вчаться військові у США та Росії, проаналізували і зробили свій. Вона складається з трьох розділів: допомога на полі бою, транспортування в безпечне місце і надання допомоги до прибуття медиків. Ми хотіли зробити дійсно корисну річ для наших бійців», – розповів заввідділу підготовки Українського науково-практичного центру екстреної медичної допомоги і медицини катастроф Віталій Крилюк.

Your browser doesn’t support HTML5

Як допомогти пораненому бійцю АТО

Він також наголосив, що зупинити кровотечу на полі бою можна лише на відкритих ділянках тіла, адже знімати бронежилет і каску заборонено. Крім того, в аптечку кожного солдата повинно входити чотири основні речі: «Як мінімум, один джгут, який військовий повинен знати не гірше, ніж свій автомат. Туди повинен входити один перев’язувальний пакет, один еластичний перев’язувальний пакет (по типу ізраїльського бандажа) і при можливості туди повинен входити бинт, просочений гемостатичним засобом. Не порошок, а саме просочений бинт».

Тираж посібника поки невеликий – 15,5 тисяч. Для друку наступної партій волонтери збирають кошти, а тим часом усі видрукувані книжки розповсюджуватимуть між бійцями у зоні АТО.

Окрім друкованої версії, автори розробили ще й мобільну версію, яку можна встановити на мобільний телефон, смартфон, планшет чи ноутбук. Мобільні версії та електронна версія посібника згодом будуть доступні на офіційному сайті Міністерства охорони здоров’я України у розділі «Домедична допомога».