Авіація США завдала точкових ударів по позиціях бойовиків в Іраку

Курдські солдати на варті, Ербіль, 4 серпня 2014 року

Міністерство оборони США повідомило у п’ятницю, що бомби з лазерним наведенням були скинуті на частину артилерійських знарядь і вантажівку, яка займалася їх транспортуванням. Представник Пентагону Джон Кірбі зазначив, що артилерію застосовували екстремісти проти курдських формувань, що захищали місто Ербіль.

Два літаки піднялися в повітря з авіаносця «Джордж Буш» в Перській затоці. Скільки бойовиків могли загинути при ударах, поки що не ясно, зазначив прес-секретар Пентагону Джон Кірбі.

Раніше президент США Барак Обама повідомив, що він санкціонував повітряні точкові удари по ісламістських бойовиках в Іраку для захисту американського персоналу в курдському місті Ербілі і запустив операцію з надання гуманітарної допомоги, щоб запобігти геноциду представників іракської релігійної меншини, які були змушені покинути свої будинки.

Барак Обама

У своєму виступі, що транслювався по телебаченню в прямому ефірі, Обама заявив про початок операції з надання допомоги іракцям, які були змушені втікати в гори, ховаючись від наступу угруповання «Ісламська держава» Іраку, яке протягом останніх кількох тижнів стрімко просувається на півночі країни.

Коли у нас є можливість допомогти уникнути різанини, Сполучені Штати не можуть закривати на це очі
Барак Обама

«Коли ми стикаємося з такою ситуацією, коли безневинним людям загрожує насильство страхітливого масштабу, коли у нас є мандат на надання допомоги – в даному випадку це прохання іракського уряду, – і коли у нас є унікальна можливість допомогти уникнути різанини, я гадаю, що Сполучені Штати Америки не можуть закривати на це очі. Ми можемо діяти обережно і відповідально, щоб уникнути потенційного акту геноциду», – додав президент Обама.

Your browser doesn’t support HTML5

Обама санкціонував повітряні точкові удари в Іраку


Міністерство оборони США повідомило раніше, що військові скинули 72 упаковки з продовольством і водою іракцям, що ховаються від бойовиків.

Сунітські бойовики «Ісламської держави» – угруповання, яке є відгалуженням «Аль-Каїди», перебувають неподалік від Ербіля. На минулих вихідних вони завдали поразки курдським силам, в результаті чого десятки тисяч людей з давньої громади єзидів були змушені тікати з міста Синджар у сусідні гори.

Будь-які операції США будуть носити обмежений характер – Обама

За словами Барака Обами, будь-які операції США будуть мати обмежений характер. Президент пообіцяв, що не дозволить втягнути США в чергову війну в Іраку.

«Незважаючи на те, що ми підтримуємо іракців в їхній боротьбі з цими терористами, американські бойові підрозділи не повернуться до Іраку для битв, – сказав він. – Єдиним довгостроковим рішенням є примирення між іракськими громадами і зміцнення іракських сил безпеки».

Підтримку діям США висловила Велика Британія. Міністр оборони Майкл Фаллон повідомив журналістам у Лондоні: «Ми вітаємо те, що американці зараз роблять, зокрема, надають гуманітарну допомогу та стараються запобігти подальшому стражданню. Наша увага зосереджена на сприянні цій гуманітарній місії і на використанні наших військових, щоб підтримати американців у плані дозаправлення пальним та супроводом місії, також ми зі свого боку додаємо їм харчі».