Віце-президент США виключив військовий супровід гуманітарної допомоги Україні

Джозеф Байден, віце-президент США

Президент України Петро Порошенко провів консультації з віце-президентом США Джозефом Байденом. Як йдеться на сайті Адміністрації президента, під час телефонної розмови строни обговорили шляхи і можливості надання гуманітарної допомоги Україні.

«Джозеф Байден висловив підтримку зусиллям України налагодити гуманітарну допомогу в чіткій відповідності із міжнародним правом та законодавством України, а саме, принципам виключення жодного іноземного військового супроводу місії, проходження вантажів через підконтрольні Україні пункти пропуску на кордоні та багатосторонній формат, в тому числі за участю США», – йдеться в повідомленні.

Раніше у суботу телефонна розмова на тему гуманітарних вантажів на Схід відбулася в українського президента із німецьким канцлером Ангелою Меркель. Остання заявила, що будь-яка допомога має надаватися за посередництва міжнародних організацій і згоди на це української сторони.

Розмови такого кшталту назріли після того, як офіційний Київ заявив про спроби Кремля в ніч на суботу ввести в Україну своїх військових під виглядом миротворців з гуманітарною допомогою. Таким намірам українські силовики змогли запобігти. Росія пізніше через речника тамтешнього президента Дмитра Пєскова заявила, що не розуміє про що йдеться.