Росія ще не надала МКЧХ інформації про «гуманітарний конвой» – прес-служба президента

Your browser doesn’t support HTML5

Червоний Хрест: російський «гуманітарний конвой» мають перевірити

Росія досі не надала представникам Міжнародного комітету Червоного хреста детальної інформації щодо вмісту її «гуманітарного конвою». Про це під час зустрічі з заступником керівника Адміністрації президента Валерієм Чалим заявив керівник підрозділу Червоного Хреста Лоран Корбаз.

«Корбаз повідомив, що російською стороною наразі не надано детальної специфікації вантажу, що затримує його оформлення, а також поінформував про відсутність домовленості щодо гарантій безпеки роботи МКЧХ. Співрозмовник також наголосив, що доставці гуманітарного вантажу к Луганськ має передувати відповідна підготовча робота місії Червоного Хреста у місті», – йдеться у повідомленні прес-служби українського президента.

Міністерство закордонних справ Росії заявило про «прямі загрози застосування сили» проти російського «гуманітарного конвою», який їде в Україну з 12 серпня.

Вчора ввечері стало відомо, що російський конвой з гуманітарною допомогою для мешканців Донбасу зупинився у Ростовській області, за 25 кілометрів від кордону з Україною. Міжнародний Червоний Хрест заявив, що встановив контакт із конвоєм на території Росії і намагається отримати повнішу інформацію про вміст вантажу майже трьох сотень вантажних автомобілів, які ось вже кілька днів рухаються в бік України.

Українська влада наголошувала, що готова впустити російську допомогу, якщо її перевантажать на кордоні під егідою Міжнародного комітету Червоного Хреста.

Україна і Захід висловлювали занепокоєння, що Росія під приводом гуманітарної допомоги може направити в Україну свої війська, де наразі відбувається збройне протистояння між українськими військовими і сепаратистами. Москва звинувачення відкидає.