Українські митники і прикордонники ще не оформлювали російського «гуманітарного вантажу» – РНБО

Your browser doesn’t support HTML5

Станом на 11:00 понеділка через неузгодженість питань гарантій безпеки руху колони з гуманітарним вантажем з боку бойовиків з представниками Червоного Хреста, прикордонно-митного оформлення вантажу не відбулося, повідомляє РНБО України.

«Детальна інспекція змісту російського гуманітарного конвою не розпочиналася. Експерти ОБСЄ планують оглянути вантаж 18 або 19 серпня», – повідомив речник інформаційно-аналітичного центру РНБО України Андрій Лисенко.

Також він заявив, що в неділю українські прикордонники запобігли спробі завезти частину вантажу на територію України.

«О 12:50 до пункту пропуску «Донецьк» на території Росії прибуло 16 тентових автомобілів тентів КамАЗ білого кольору, 1 заправник пального, 1 автобус із нібито «гуманітарного конвою», які розташувалися на стоянці біля пункту пропуску. Після цього з боку України на очах російських прикордонників до українських представників під’їхала група бойовиків на 8 автомобілях і 3 автобусах. Українські прикордонники зайняли оборону для відбиття нападу. Після переговорів із прикордонниками Росії терористи відійшли вглиб території України», – розповів Лисенко.

За словами речника інформаційно-аналітичного центру РНБО, представник ОБСЄ Поль Рікар повідомив, що ця організація, ймовірно, перевірить російський гуманітарний конвой 18-19 серпня.

«Визначено партії – до 30 транспортних засобів. Після огляду вантаж передадуть для подальшого супроводу офіційним представникам Червоного Хреста», – сказав Лисенко.

НАТО і Київ висловили занепокоєння, що Росія може спробувати направити в Україну війська під виглядом гуманітарної допомоги.

Міжнародний комітет Червоного Хреста погодився доправити допомогу, якщо вона не матиме військового супроводу, але чекає, щоб бойовики гарантували безпеку його співробітників.