79-а бригада. «Ті, що вистояли в пеклі»

Your browser doesn’t support HTML5

79-а бригада готується повернутися в АТО

У Миколаєві отримала додаткову зброю, бронетехніку та добровольців 79-а окрема аеромобільна бригада Збройних сил України, яка донедавна більше ніж місяць захищала український кордон на Донбасі. Частина бригади готується вирушати у зону АТО, бійці готові до виконання будь-якого наказу, запевняють у керівництві бригади. Інша частина бійців бригади – це новобранці, які добровільно пішли до нового батальйону «Фенікс». Батальйон забезпечує всім необхідним група волонтерів «Крила фенікса», а добровольці навчаються, готуючись стати елітою українських військ Навчають їх, зокрема, й ті вояки, які багато тижнів вистояли в зоні АТО.

Велика кількість бронетехніки заводить двигуни та маневрує в розташуванні 79-ї аеромобільної бригади в Миколаєві. Солдати перевіряють БТРи, лаштують на них запасні колеса та різноманітне обладнання, всі вони – при зброї. Є «бувала в бувальцях» бронетехніка, яка вже діяла в зоні АТО, але значна частина з неї – нова, або відновлена після консервації. Солдати між собою називають одну з колон, яка шикується на території бригади, «БТРи Порошенка». Оскільки днями український президент особисто передав бригаді броньований автомобіль швидкої допомоги, після чого держава надала цьому підрозділу ще певну кількість бронетехніки. Скільки саме – вояки просять не вказувати: «військова таємниця».

Наразі та частина 79-ї окремої аеромобільної бригади, яка має вирушити в зону АТО, готова до виконання будь-яких наказів Генштабу, запевнив Радіо Свобода заступник командира бригади полковник Іван Савка.

Ми в будь-який час готові виконати усі завдання, поставлені нашим керівництвом
Іван Савка

«Ми в будь-який час готові виконати усі завдання, поставлені нашим керівництвом. Ми є десантники, і громадяни України, і зробимо все можливе, щоб захистити народ України та її територіальну цілісність. Техніки і озброєння маємо достатньо, щоб забезпечити виконання наказів, які ми отримаємо», – заявив Іван Савка.

Дату й час виїзду в зону АТО він не називає: наказ про це буде таємним.

До КПП 79-ї бригади один за одним приїжджають та приходять волонтери. Тут можна зустріти і фермера, який привіз повний автомобіль продуктів, заступів та різного інструменту, можна побачити і пенсіонерів – із невеликими пакунками овочів. Навколо в’їзду до частини – дитячі малюнки, присвячені десантникам. Місцеві мешканці та родичі бійців кажуть, що їх збирає «на фронт» увесь Миколаїв.

Готові знову йти «в пекло»

Десантники 79-ї аеромобільної бригади упродовж АТО утримували частину українсько-російського кордону в Донецькій та Луганській областях. Понад три тижні – під артилерійським та мінометним обстрілом з території Росії. Коли отримали наказ відходити, вирвалися з боєм, дорогою допомігши звільнити кілька населених пунктів на сході Донеччини. За час стояння на кордоні було чимало загиблих і поранених, кажуть бійці.

Один із поранених, лейтенант Олександр Дашицький, вижив після влучання ракети з установки «Град» у прохід бліндажа. Олександр каже, що стояв у проході з пістолетом, про всяк випадок, щоб його підлеглі не вибігли під час обстрілу. «Після звичайного снаряду йде такий, що розривається в повітрі. Щоб люди вибігли, і загинули від наступного залпу», пояснює Олександр. В нього після того випадку – контузія. Олександр вже стоїть на ногах, і повернувся в розташування бригади. Але йому досі важко говорити.

«У шпиталі зараз – справжні герої. Це мої «сослуживці» з другої гаубичної артилерійської батареї. Під час обстрілу вони вилізали з бліндажів та відкривали вогонь у відповідь, завдяки ним ворожі колони техніки не могли пройти повз нас під прикриттям артилерії,» – розповідає Олександр. Каже, що скоро одужає і знову вирушить на Донбас захищати Україну.

Інший боєць 79-ї бригади, Дмитро – теж повернувся з зони АТО. Сам він вцілів, але йому довелося виносити на собі поранених товаришів. Він впевнений, що проти України воюють «професіонали з сусідньої держави». І запевняє, що це ніякі не місцеві «ополченці», про яких розповідають російські медіа.

Your browser doesn’t support HTML5

«Ті, хто зламався, туди не вертаються»

«У складі бригади зараз формується спеціальний окремий батальйон «Фенікс». Я увійшов до нього. Там тільки керівний склад – кадрові військові, решта – добровольці. Ми – навчаємося, і впродовж осені вирушимо в зону АТО. В батальйоні багато людей з армійським досвідом, тих, хто вирішив повернутися з цивільного життя. Це буде військова еліта», – вважає Дмитро.

Я пішов воювати, коли вбили мого друга і вирізали йому серце – боєць Микола

Зараз 79-у бригаду поповнюють лише добровольці. Це люди з різних регіонів: Миколаїв, Дніпропетровщина, Запоріжжя, Донбас. Багатьох змусила взяти зброю біда.

Микола, боєць батальйону «Фенікс», розповів Радіо Свобода свою історію.

«Я вчителював у Горлівці. Викладав математику. Взяв зброю, коли вбили трьох моїх друзів. Третьому – вирізали серце, а на тілі намалювали свастику. Прив’язали до авто й тягали по Донецьку, мовляв – фашист. Я пішов до батальйону «Донбас». Коли наш підрозділ батальйону розформували, записався у «Фенікс». Бо про нього дбає волонтер Юрій Бірюков, і бійці мають усе необхідне», – зізнається Микола.

Your browser doesn’t support HTML5

Новобранець: «Я пішов воювати, коли вбили мого друга»

Каже, що вдруге в зону АТО готується їхати без страху. «Я спокійна людина», – зауважує він. Саме цей спокій, за словами Миколи, допоміг йому переконати дружину відпустити його на війну вдруге. Двоє синів Миколи чекають його і пишаються батьком. Коли він приїжджає ненадовго, діти міряють його каску й обладунки.