Деза дня. Новоазовськ під контролем бойовиків «ДНР» чи військових Росії?

Новоазовськ після обстрілу, 27 серпня 2014 року

Російський телеканал Вести.RU повідомив з посиланням на Раду з безпеки і оборони України про те, що українські військові були змушені залишити місто Новоазовськ на півдні Донецької області, в результаті наступу, як висловилося російське телебачення, «переважаючих сил». Однак, посилаючись на Twitter-повідомлення РНБО, російське телебачення у своїй текстовій інформації, не дає гіперпосилання на українське джерело, в якому мовиться, що бій під Новоазовськом українські війська вели проти підрозділів збройних сил Російської Федерації, присутність яких на Донбасі Росія заперечує.

Нечасто російське телебачення посилається на таке пряме джерело новин з України, як сторінку Ради з безпеки і оборони України в мережі Twitter. Але в цьому Україна повідомляла про відступ – такої нагоди не траплялося протягом останніх кількох місяців. Щоправда від прямої цитати українських силовиків російське телебачення «вберегло» свою аудиторію. Крім факту відступу, вони могли дізнатися і про обставини – в Україну вдерлися танки Російської Федерації, і саме вони є тією «переважаючою силою», яка вибила українських військових.

«Триває контрнаступ підрозділів ЗС РФ та бандформувань у південно-східній частині Донецької обл.», «Задля збереження життя укр. військових, перегруп-ня командув-я АТО з Новоазовська виведено підрозділи об’єд.сил АТО, МВС і Держприкордслужби», «Бронетехніка росіян розміщена на околицях Новоазовська. Біля нп Холодне зафіксовано систему залпового вогню «Ураган» – ось такі повідомлення РНБО російське телебачення старанно приховує від своєї аудиторії.

А повідомляє про те, що Новоазовськ взяли танки «армії Новоросії». «Легендарна висота Савур-Могила. Це найвища точка Донбасу. Ополченці кажуть, якби карателі встановили тут свої артилерійські і ракетні установки, змогли б контролювати всі довколишні дороги. А зараз тут ополченці фотографуються на тлі помітного обеліска з сотнями імен бійців, загиблих в роки Великої Вітчизняної війни. На танках розмашисто фарбою пишуть «На Київ». Історія повторюється в якомусь шаленому, нереалістичному варіанті», – повідомляє російське телебачення.

Про російських військових, які, згідно з повідомленнями української сторони прийшли з боку Російської Федерації регулярними частинами, говорять тільки як про «добровольців».

«Прем’єр-міністр» угруповання «Донецька народна республіка», що визнане в Україні терористичним, Олександр Захарченко підтвердив, що на боці «ДНР» воюють військові з Росії, але, за його словами, це «колишні».

«Ми ніколи ні від кого не приховували, що серед нас є багато росіян, без допомоги яких на сьогоднішній день нам довелося б дуже важко. З добровольців Росії сюди приходить багато колишніх кадрових військових, вони б’ються разом з нами, розуміють, що це обов’язок», – цитує російське телебачення слова самопроголошеного лідера так званої «ДНР».

Появу важкої техніки і артилерії, яку російські регулярні війська використовують проти української армії, на російському телебаченні пояснюють тим, що їх захопили «ополченці».