Маріуполь живе звичайним життям. Паніку сіють із Росії – журналіст

У Маріуполі пройшов кількатисячний антивоєнний мітинг (фотогалерея)

У Маріуполі увечері в четвер пройшов мітинг за єдність України. Як повідомив у Twitter народний депутат Єгор Фірсов, на мітинг зібралося до 5 тисяч осіб. Активісти місцевих суспільно-політичних організацій зібрались висловити свою думку відносно того, що відбувається на Донбасі, в Приазов’ї. А за годину до початку мітингу ситуацію в місті по телефону із Маріуполя прокоментував один із учасників цього мітингу – журналіст видання «Новости Донбасса» Михайло Баган.

– На даний момент в Маріуполі не спостерігається паніка. Відносно стабільно. Є, звичайно, стурбованість серед людей, але паніки ніякої немає.

Your browser doesn’t support HTML5

У Маріуполі протестували проти агресії Путіна

– Що відбувається? Вранці були повідомлення з різних джерел, що, мовляв, туди стягнуті російські військові сили. Ви можете це підтвердити?

– Насправді в Маріуполі російських спецназівців чи десантників не спостерігається. Вони є в Новоазовську і поблизу Новоазовська. Але в Маріуполі – українські підрозділи.

– А що Вам відомо про ситуацію в місті Новоазовськ? Це ж неподалік від Вас?

– Щодо Новоазовська – суперечлива інформація зараз є. РНБО спочатку повідомляло про те, що нібито він захоплений російськими військовими, після того з’явилася інформація, знову ж таки від РНБО, що Новоазовськ не захоплений, але що поблизу Новоазовська є російська техніка. Але сьогодні з’явилася інформація про те, що над міськрадою піднято прапор так званої «Новоросії»…

– Щодо Маріуполя – там зараз перебуває офіційне керівництво Донецької області. Можете конкретніше сказати, хто там є?

У Маріуполі на даний момент знаходиться обласна адміністрація, міліція, обласна прокуратура, власне, всі обласні органи влади

– У Маріуполі на даний момент знаходиться обласна адміністрація, міліція, обласна прокуратура, власне, всі обласні органи влади знаходяться в Маріуполі і – з повідомлень Донецької ОДА – вони не покидали Маріуполь, вони знаходяться тут – працюють тут, не дивлячись на неспокійну обстановку навколо.

– Зі ЗМІ можна отримати інформацію, що зараз всі силові структури приведені в Маріуполі до стану бойової готовності.

– Так, дійсно, є інформація про те, що може відбутися атака на Маріуполь, тому батальйон «Азов» та інші батальйони, які знаходяться в Маріуполі, Збройні сили України – всі готуються до можливої атаки, до можливого штурму. Проте цього не помітно в місті, вони не заважають простим людям, у функціонуванні міста вони не заважають.

– А як можна пояснити ці суперечливі повідомлення, які з’являються і на «Фейсбуці», і в інших соціальних мережах, і в ЗМІ – що довкола міста дуже багато військових російських, що страшна паніка в місті? Хто поширює таку інформацію, на Вашу думку?

Щодо паніки в Маріуполі – можливо цю інформацію поширюють якісь російські служби, російські ЗМІ навмисно поширюють, щоб цю паніку посіяти

– Щодо паніки в Маріуполі – можливо цю інформацію поширюють якісь російські служби, я не знаю, можливо російські ЗМІ навмисно поширюють, щоб цю паніку посіяти. Проте на даний момент місто живе звичайним життям. Тут не відчувається паніки, тут не має цього точно.

– Я зрозуміла. Напруга є, паніки немає.

Люди в Маріуполі. Не хочуть бачити тут російських військових, спецназ, «ДНР», будь-кого. Вони вже на це подивилися і вони цього не хочуть

– Я хочу сказати, як люди налаштовані в Маріуполі... Основне ,чого вони не хочуть – це те, що вони не хочуть змін. Вони не хочуть бачити тут російських військових, спецназ, «ДНР», будь-кого. Вони вже на це подивилися і вони цього не хочуть. Це основне і, власне, цей мітинг сьогодні – він і за це також зібрався.

– Проти війни...

– Так, звичайно. Основний посил – це проти будь-якої війни. Ну і звичайно проти того, що загарбник приходить на землю. Проти цього, звичайно, теж.