Газовий сектор має бути виключений зі списку санкцій ЄС проти Росії – Еттінґер

Єврокомісар з енергетики Ґюнтер Еттінґер

Газовий сектор має бути виключений зі списку санкцій ЄС проти Росії. Про це у четвер заявив єврокомісар з енергетики Ґюнтер Еттінґер.

«Газових сектор не підходить для санкцій, тому що це буде програшна ситуація для всіх: Росії, України і Євросоюзу», – сказав Еттінґер.

Новий раунд переговорів між Україною, Росією та ЄС щодо газопостачання має відбутися 6 вересня. Про це було домовлено на вівторкових зустрічах у Мінську у форматі Україна-ЄС-«Митний союз».

«Газпром» з 16 червня 2014 року перевів Україну на передоплату постачання російського газу, зменшивши подачу палива для українських споживачів до нуля.

НАК «Нафтогаз України» подав позов щодо ціни газу на російську компанію «Газпром» до арбітражного суду у Стокгольмі. Це стало реакцією на позов російського газового монополіста, який у понеділок також подала до цієї судової інстанції російська сторона.

«Нафтогаз України» вимагає у «Газпрому» повернути 6 мільярдів доларів переплати за газ у 2010 році.

Водночас російський газовий монополіст вимагає оплати «Нафтогазом України» боргу обсягом 4,5 мільярда доларів «у зв’язку з невиконанням контракту».

Наразі Росія встановила для України одну з найвищих цін на газ – майже 500 доларів за тисячу кубометрів. Дорожче газ купує лише Франція, яка платить 550 доларів за тисячу кубометрів.

Досі газовий сектор не був предметом для включення до скиску санцій Заходу проти Росії за її дії в Україні.