У столиці Росії протестують проти війни в Україні

Свічки на набережній у пам’ять про загиблих в Україні, Москва, 31 серпня 2013 року

У Москві громадські активісти провели в неділю ввечері антивоєнну акцію, запаливши свічки в пам’ять про загиблих в Україні. Влада перешкоджала неузгодженому заходові й затримувала учасників.

Попри те, що узгодити з місцевою владою цей захід не вдалося, близько 20 людей усе ж прийшли на Європейську площу, що біля Київського вокзалу Москви. Але на цьому місці провести акцію не дозволили співробітники поліції.

Після того, як учасники акції перейшли на набережну, почалися затримання – до автозаку потрапили близько 7 активістів.

Лише після того, як учасники акції перемістилися на протилежний берег Москва-ріки, їм усе ж вдалося запалити свічки.

Як заявили організатори, вони хотіли згадати загиблих і висловити своє ставлення до «абсурдної і ганебної війни», що йде зараз на території України.

Раніше в неділю в Москві відбулася низка антивоєнних пікетів. Шість їхніх учасників теж затримала поліція.

Як заявляв один із ініціаторів пікетів, головний редактор видання «Ежедневньій журнал» Олександр Риклін, проведення акції пов’язане з загостренням ситуації й ескалацією конфлікту в Україні. «Росія почала відверту агресію, Росія воює проти України, і з цим неможливо миритися», – сказав він.

Попередніми днями Росія почала широкомасштабне вторгнення на територію України силами регулярних частин своїх Збройних сил на допомогу підтримуваним нею сепаратистам, які починали зазнавати поразок від українських військ.