Російських пропагандистів у Криниці сприймали як дешевих клоунів – Портников

Віталій Портников

Щорічний Економічний форум (XXIV за рахунком) триває цими днями у польському місті Криниця-Здруй. У центрі уваги цього року тема України. В ефірі програми Свобода сьогодні оглядач Радіо Свобода Віталій Портников розповів із Криниці, чим, на його думку, особливий цьогорічний форум?

– Ви знаєте, тут є такий парадокс: в таких форумах завжди брали участь президенти України, прем’єр-міністри, високопоставлені чиновники. Зараз у зв’язку з тим, що наша країна перебуває в такій важкій ситуації, з високих офіційних осіб немає практично нікого. Але цікавість до України від цього не менша, я б навіть сказав, більша. Український Майдан отримав спеціальну нагороду щорічного Економічного форуму – це важлива відзнака, яка говорить про зацікавленість. Україні присвячений спеціальний форум, який відбувається в рамках Економічного форуму. Це спеціальна серія дискусій, які відбуваються буквально кожних дві-три години. Про Україну говорять у всіх інших дискусіях як про один із найважливіших політичних і економічних викликів. І не тільки політичних і економічних, але й культурних, тому що спеціальну нагороду Форуму також отримав український письменник Сергій Жадан.

– А на які виступи Ви особисто звернули особливу увагу?

Бальцерович чітко сказав, жорсткі санкції – це краще, бо показують силу, а маленькі тільки заохочують агресора до подальших дій

– Ось якраз у ці хвили виступ відомого польського економіста-реформатора Лешека Бальцеровича, який досить чітко сказав, чому потрібні санкції проти Росії – тому що, як він каже, «із двох бід потрібно вибирати меншу». І жорсткі санкції – це краще за маленькі санкції, бо жорсткі санкції показують силу, а маленькі тільки заохочують агресора до подальших дій. Він задався питанням: до якого часу Європа буде дивитись, як недемократична Росія намагається знищити демократичну Україну, нагадуючи, що ще в 19-му сторіччі Велика Британія – саме з моральної точки зору – звільняла Грецію, яка тоді була частиною Османської імперії.

А лідер польської партії «Право і справедливість, колишній прем’єр Ярослав Качиньський висловився більш конкретно: він закликав Європейський союз знайти гроші для економічного розвитку і військової допомоги Україні, і можна сказати, що це загальна думка всієї польської і європейської еліти, яка присутня тут на форумі в Криниці, звичайно, за винятком невеличкої групи російських пропагандистів, які сприймаються тут всіма як дешеві клоуни.