У Києві почалася «синьо-жовта конкуренція»

Your browser doesn’t support HTML5

Київ – В українській столиці з’являється конкуренція за право розфарбовувати огорожі, мости та стіни у кольори українського прапора. Одні «синьо-жовті» активісти звинувачують інших у шахрайстві, треті – закликають фарбувати своїм коштом, а гроші – збирати на потреби АТО. Раніше ідею прикрашати вулиці міст в національні прапори підтримав президент України Петро Порошенко. У Київраді ставляться до такої активності простих українців схвально і не бачать потреби якось обмежувати роботу «вільних фарбувальників», якщо не йдеться про історичні пам’ятки.

У Києві дедалі більше парканів, мостів та стін активісти розфарбовують у кольори українського прапора. На транспортних розв’язках – можна побачити юнаків та дівчат, які збирають гроші до коробок з написом «На фарбу». Поруч їхні колеги розфарбовують жовтим та синім відбійники, огорожі або придорожні стовпи. Втім, серед тих, хто збирає на фарбу, дедалі більше шахраїв, які привласнюють частину коштів, а фарбують як прийдеться, заявив журналістам активіст Роман Реведжук, один з ініціаторів розфарбовування Південного мосту в Києві.

Роман із однодумцями створили громадську організацію, одне із завдань якої – якісно розфарбовувати мости, стіни та огорожі столиці в кольори українського прапора, за згоди міської влади або власника споруди, яку хочуть зробити синьо-жовтою. Тих, хто збирає гроші більше для себе, а не на фарбу, мають намір виявляти й передавати до рук міліції, заявив у коментарі Радіо Свобода Роман Реведжук.

Ми можемо вести спостереження, виявляти псевдо-патріотів, які шахраюють, і вже потім разом з міліцією контролювати
Роман Реведжук

«Ми не контролюючий орган, ми громадська організація, тому не маємо контрольних повноважень. Водночас ми можемо вести спостереження, виявляти псевдо-патріотів, які шахраюють, і вже потім разом з міліцією контролювати. Ми не можемо комусь щось забороняти. Якщо є інші громадські організації, які фарбують жовто-синіми кольорами – долучайтеся, гуртом це робити краще, ніж поодинці», – вважає активіст.

Але додає, що коли бачить людей, які абияк фарбують дешевою фарбою заради заробітку, йому «хочеться вилити фарбу їм на голову».

На уточнююче запитання Роман Реведжук додав, що його організація отримала дозвіл київської влади на фарбування окремих об’єктів і це не монополія. Будь-хто, за його словами, може отримати подібний дозвіл, якщо він готовий працювати чесно. Активіст закликав киян не давати тим, хто фарбує, гроші. Краще, за його словами постачати їм фарбу або інші необхідні речі.

Зірка на даху висотки в Москві

Напередодні Дня Незалежності український президент Петро Порошенко, коментуючи вчинок українського екстремала, який розфарбував у жовтий та синій колір зірку на даху висотки в Москві, запропонував українцям прикрасити національними кольорами вулиці міст, огорожі й мости.

Президент України не говорив про те, що цю народну ініціативу місцева влада має якось регулювати.

Між тим у соцмережах та медіа з’явилося декілька повідомлень про те, що активісти фарбують неякісно. Зокрема, називають огорожу на станції метро Дніпро у Києві, де жовтий та синій кольори наносили хаотично, поверх старої фарби та пилюки.

Активістка: потрібні гроші не «на фарбу», а «на АТО»

Депутат Київради від блоку «УДАР-Солідарність» Павло Бригинець, який входить до депутатської комісії з культури та туризму, вважає, що ініціатива прикрашати міста синім та жовтим має і надалі йти «знизу». «Рідні кольори» на вулицях сприяють патріотизму та гуртуванню суспільства, і тут не може бути регулювання чи монополій, наголосив Павло Бригинець.

Жовто-сині кольори – це народна ініціатива. До того ж, оновити паркани й мости – на часі, комунальним службам нині не до того. Щодо пам’яток, то міліція має стежити, щоб їх не почали розфарбовувати
Павло Бригинець

«Наша комісія не розглядала цього питання, тому що його не потрібно регулювати. Жовто-сині кольори – це народна ініціатива, самоідентифікація громадян. До того ж, оновити паркани й мости – на часі, комунальним службам нині не до того. Щодо пам’яток, то міліція має стежити, щоб їх не почали розфарбовувати».

Інший шлях, аніж погодження з посадовцями чи полювання на шахраїв пропонує активістка Ірина Землянська, яка є прес-секретарем київської міської організації «Демальянсу». Ірина чи не найперша ініціювала фарбування київських вулиць у синьо-жовті кольори.

Фарбу – ми купуємо своїм коштом. Маємо скриньки для збору грошей, але вони всі йдуть на потреби бійців АТО
Ірина Землянська

«Ми продовжуватимемо фарбувати незалежно від того, подобається це окремим активістам чи ні. Фарбу ми купуємо своїм коштом. Маємо скриньки для збору грошей, але вони всі йдуть на потреби бійців АТО. Кияни мають зрозуміти, даючи кошти фарбувальникам, що краще допомогти фарбою. А гроші потрібніші нашим воякам».

Ініціативу Києва підхопили й інші міста Україні. Синьо-жовті огорожі, малюнки в національних кольорах на вулицях можна побачити в Одесі, Миколаєві, Запоріжжі та в інших обласних і районних центрах, аж до звільнених міст Донбасу.