Расмуссен: Україні може допомогти не НАТО, а країни-члени

(архівне фото)

Північноатлантичний союз не надасть Україні військової допомоги, бо не має для цього можливості, заявив сьогодні генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен.

«НАТО як союз не бере участі в постачанні озброєнь, бо ми не маємо власних військових можливостей. Їх мають окремі країни-члени, тож рішення про це є рішеннями національними, і ми не маємо наміру втручатися в них», – заявив він на прес-конференції на саміті НАТО, що відбувається в місті Ньюпорті у Вельсі у Великій Британії.

В інших виступах сьогодні Расмуссен заявляв, що НАТО натомість збирається допомогти Україні реформувати оборонний сектор і розбудувати міцну сучасну армію.

Військові структури Північноатлантичного союзу – переважно політичні й командно-штабні. Єдиний військовий підрозділ, що перебуває в підпорядкуванні безпосередньо НАТО, – ескадрилья літаків-розвідників. Усі військові сили належать країнам-членам, які відряджають частину їх в оперативне підпорядкування командно-штабним структурам НАТО залежно від потреби. Власних «збройних сил» і озброєнь союз НАТО не має.

На саміті, на якому наслідки становища в Україні після воєнного вторгнення Росії є одним із головних питань, перебуває і президент України Петро Порошенко, який, зокрема, провів низку багатосторонніх і двосторонніх зустрічей із чільниками країн-членів НАТО.