Франція: проти Росії потрібні нові санкції, які можна зняти тільки після врегулювання в Україні

Франсуа Олланд на прес-конференції на саміті НАТО, 5 вересня 2014 року

Проти Росії мають далі запроваджуватися нові санкції, заявив сьогодні президент Франції Франсуа Олланд після того, як стало відомо про домовленість про припинення вогню на Сході України.

Їх можна буде зняти тільки тоді, коли будуть очевидні докази припинення вогню і політичного врегулювання на Сході України, сказав він на прес-конференції на саміті НАТО у Ньюпорті у Вельсі у Великій Британії.

Сьогодні за результатами зустрічі тристоронньої контактної групи в білоруському Мінську було оголошено, що з 18-ї години за Києвом запроваджується режим припинення вогню і починається втілення мирного плану президента Петра Порошенка. Українські війська вже припинили бойові дії.

Керівники країн ЄС на саміті наприкінці минулого тижня домовилися, що Європейська комісія розробить пакет нових, суворіших санкцій проти Росії після того, як на Заході визнали доведеним воєнне втручання Росії в конфлікт на Сході України силами її регулярних військ. Сьогодні представники Євросоюзу мають узгодити остаточне рішення щодо цих санкцій. У США тим часом повідомляли, що узгоджують із ЄС і свої власні нові санкції проти Росії.

Сьогодні у Великій Британії закінчується саміт Північноатлантичного союзу, на якому становище в Україні після вторгнення до неї регулярних військ Росії було одним із головних питань. На саміті перебуває президент України Петро Порошенко, який бере участь у низці його заходів, а також багатосторонніх і двосторонніх зустрічей із керівниками країн-членів НАТО.