Меркель: участь Росії в конфлікті в Україні «дуже-дуже очевидна»

Анґела Меркель

Участь Росії в українському конфлікті є «дуже-дуже очевидною», і її дії не можна залишити без наслідків, заявила канцлер Німеччини Анґела Меркель в інтерв’ю німецькій радіостанції rbb-Inforadio.

Водночас, за її словами, у німецького уряду немає ніяких сумнівів в тому, що військовим шляхом конфлікт в Україні вирішити не можна.

«Ми хочемо побачити дії. Самого плану недостатньо. Якщо він виконуватиметься, ми можемо говорити про зняття санкцій, але насамперед ми хочемо наголосити, що те, що відбулося, і сподіваюся, скоро закінчиться, справжній удар по територіальній цілісності України, співпраця між так званими сепаратистами і Росією, ми думаємо, що це неправильно. Двері для переговорів залишаються відчиненими, ми зараз ведемо переговори з питань торгівлі, щоб угода про зону вільної торгівлі між Україною і Євросоюзом могла бути прийнятною для Росії. йдуть переговори у Брюсселі, ми проводимо телефонні переговори, але зараз мають бути виконані 12 пунктів», – сказала Меркель.

Канцлер ФРН висловила впевненість у тому, що санкції є єдиною можливістю впливу на Росію. Водночас, наголосила, що при їх запровадженні треба також чітко дати зрозуміти: як тільки ситуація нормалізується, ці заходи будуть скасовані.

5 вересня в Мінську контактна група підписала протокол про негайне припинення вогню з 18:00 за київським часом на сході України. Протокол має 12 пунктів і передбачає, зокрема, обмін військовополоненими, забезпечення гуманітарної допомоги, моніторинг режиму припинення вогню на кордоні.