Політолог: задоволення вимог Росії щодо Угоди про асоціацію – небезпечний прецедент

Неважливо, коли ратифікували Угоду про асоціацію, принциповим є те, що сторони не скористаються вступом в дію економічною частини. Про це в ефірі Радіо Свобода сказав урядовий уповноважений з етнонаціональної політики, політолог-міжнародник Геннадій Друзенко.

За його словами, біда в тому, що це зроблено на вимогу Росії.

«Створено дуже небезпечний прецедент, коли країна, яка не є стороною угоди фактично має право «м’якого вето» чи впливу на угоду між суверенними Україною і Європейським союзом. З огляду на те, що Україна за цю угоду платила життями на Майдані, я думаю, що цей крок, як мінімум, з символічною точки зору більш ніж контраверсійний», – зазначив Геннадій Друзенко.

Сьогодні Верховна Рада 355 голосами ратифікувала Угоду про асоціацію України з Європейським союзом.

Минулого тижня у Брюсселі відбулася зустріч єврокомісара з торгівлі Карела Де Гюхта, міністра закордонних справ України Павла Клімкіна та міністра економічного розвитку Росії Олексія Улюкаєва. Сторони домовилися до кінця 2015 року відкласти тимчасове застосування частини про зону вільної торгівлі Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, яке б стосувалося обох сторін. (Політичної частини Угоду про асоціацію це рішення не стосується). Натомість ЄС вирішив продовжити термін дії односторонніх торговельних преференцій для України до кінця 2015 року.