Путіну, щоб діяти проти України, закони не потрібні – експерт

Володимир Путін

Опоненти законів про спеціальний статус Донбасу (зокрема, лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко) вважають, що ці закони не принесуть мир, а стануть плацдармом російського президента Володимира Путіна для подальшого завоювання України. Радіо Свобода звернулося за коментарем до політолога Євгена Магди – чи ці закони справді вигідні лише Росії, чи ж вони вигідні Україні?

Євген Магда

– Давайте виходити на сьогоднішній момент із об’єктивних передумов. Для того, щоб Україна могла диктувати власні умови – вона повинна була перемагати. Україна на сьогоднішній момент ще не перемагає. Тому я думаю, що нам необхідно певне посилення хоча б власних позицій українських для того, щоб ми могли говорити про якісь власні умови. Тобто, так, ці закони для України не дуже приємні. І я думаю, що суспільство їх буде сприймати складно, і на сьогоднішній момент очевидно, що завдання влади – якомога більш чітко пояснити, чому ж ці закони були такими необхідними.

Що стосується Тимошенко, то вона, природньо, буде критикувати президента, тому що є «Блок Петра Порошенка» – конкуруюча політична сила

А що ж стосується позиції пані Тимошенко, то нагадаю, що в Україні йде парламентська кампанія, Юлія Тимошенко балотується до Верховної Ради як другий номер списку партії «Батьківщина» і вона, природньо, буде критикувати президента, тому що є «Блок Петра Порошенка» – конкуруюча політична сила. Щодо того, що «ці закони сприятимуть Путіну», то знаєте, навряд чи Володимиру Путіну потрібні будь-які – чи не потрібні будь-які – українські закони для того, щоб далі діяти проти України.

Але погодьтеся, що не тільки пані Тимошенко критикує ці закони. Дуже багато критики можна почути і від політологів, і в соціальних мережах. Активісти з Донбасу закликають не дати можливості «відокремлення Донбасу від Європи, від рідної країни і перетворення Донецької та Луганської областей в остаточно зросійщену сіру зону» – це цитата з Фейсбуку. Чи, на Вашу думку, закон, який ухвалювався за зачиненими дверима – без обговорення, без запитань – чи він під тиском суспільства може бути скасований чи змінений?

– Я не думаю, що він буде скасований чи змінений. Хоча той факт, що він ухвалювався в закритому режимі без обговорення, на мою думку, не прикрашає владу. І все ж таки те, що за нього проголосувало, вважайте, 60 відсотків депутатського корпусу – це достатньо показово. Просто на сьогоднішній момент значна частина українських політиків ще не готова нести відповідальність за власні рішення і дії за 40 днів до нових парламентських виборів. Багато з нині діючих законодавців будуть балотуватися до Верховної Ради восьмого скликання, тому їм не вигідно було голосувати у відкритому режимі. Відповідно, на сьогоднішній момент зрозуміло, що ухвалення цього закону – це елемент домовленостей якихось із Росією.

Закони не надто приємні, але вони на сьогоднішній момент, швидше за все, є єдино можливим варіантом

Тепер залишається чекати, наскільки в Україні будуть виконувати цей закон. Хоча, Ви знаєте, я в цьому плані скептик з тієї простої причини, що все ж таки «ДНР» і «ЛНР» – вони не зацікавлені у виконанні цих законів. Їх виконання на цих територіях – воно, знаєте, суперечить логіці самого створення цих так званих «республік». Тому що якщо будуть на їхній території проходити українські вибори до українських органів влади, то це заперечує сам факт існування «ДНР» і «ЛНР». Тому я скажу, що закони не надто приємні, не надто корисні, але вони на сьогоднішній момент, швидше за все, є єдино можливим варіантом, тобто варіант військового витискання терористів, російських військ за межі України я на сьогоднішній момент, на жаль, не можу собі уявити, бо потенціалу в української армії для цього поки що недостатньо.