Обама на Генасамблеї ООН звинуватив Кремль у військовому вторгненні в Україну

Барак Обама під час виступу перед Генеральною асамблеєю ООН, 24 вересня 2014 року

Президент США Барак Обама закликав світових лідерів приєднатися до нього в зусиллях «послабити і знищити» угруповання «Ісламська держава».

Виступаючи на форумі Генеральної асамблеї в Нью-Йорку, Обама сказав, що це угруповання тероризує невинних людей в Іраку і Сирії, обезголовлює людей, убиває дітей, вкидає тіла вбитих у масові могили і морить голодом релігійні меншини.

Президент закликав світ, зокрема мусульманські громади, «рішуче відкинути ідеологію «Ісламської держави» та «Аль-Каїди». Він сказав, що «рак насильницького екстремізму» мусить закінчитися.

Однак, Обама зауважив, що існує сила, а саме Росія, яка намагається змінити світовий порядок та змінити кордони сусідньої держави.

Про війну Росії в Україні

Президент США згадав анексію Криму, підтримку Росією сепаратизму на Сході України, збитий пасажирський літак, та звинуватив Кремль у військовому вторгненні на територію України.

Угода про припинення вогню в Україні відкриває шлях до миру, якщо Росія підтримає його, заявив Барак Обама.

За його словами, якщо Росія обере цей шлях, Захід скасує санкції і привітає роль Москви у вирішення спільних проблем.

Як зауважив Обама, дії Росії в Україні є викликом післявоєнному ладу.

Крім того, президент США зазначив, що Росія перевела війська через кордон після того, як Україна «почала відновлювати контроль над своїми територіями».

США і союзники підтримуватимуть український народ на шляху розвитку демократії й економіки, наголосив Обама.