Газовий шантаж Росії і прості поради українцям – як не змерзнути взимку

Напередодні тристоронньої зустрічі між Україною, Росією та ЄС, яка відбулася 26 вересня в Берліні, у четвер увечері угорський газовий оператор FGSZ без попередження перекрив реверс газу в Україну і послався при цьому на «технічні причини». Чи ж не став справжньою причиною такого кроку нещодавній візит представників «Газпрому» до Угорщини і так званий шантаж, який Росія використовує до своїх угорських партнерів? Із таким запитанням Радіо Свобода звернулося до голови правління альянсу «Нова енергія України» Валерія Боровика.

Валерій Боровик

– Я думаю, що тут декілька аспектів. Головний аспект, звісно – це тиск Росії. Тобто політичне керівництво Угорщини і прем’єр-міністр досить позитивно ставляться до діяльності Росії, до вимог чи побажань Росії, і тому це можна спостерігати і в тих вимогах, які ставила, в тому числі, Угорщина до санкцій стосовно Росії, до відносин із РАО «Газпром» і так далі. Тому, в першу чергу, я це пов’язую із тиском, або, скажімо так: м’яким чи жорстким заохоченням з боку Російської Федерації і російського керівництва – керівництва Угорщини.

Позиція Угорщини йде в фарватері російських інтересів. Але з іншого боку, економічно, не дуже вигідно на сьогоднішній день качати газ через Угорщину

По-друге: з іншого боку на кінець минулого місяця, здається, близько 55% було заповнення підземних сховищ в Угорщині і розпорядження прем’єр-міністра Орбана було про те, щоб заповнені вони були до початку опалювального сезону на 100%.Тобто теж аспект, який впливає на це рішення. Що це значить? Це означає, що, фактично позиція Угорщини йде в фарватері російських інтересів. Але з іншого боку, економічно, не дуже вигідно на сьогоднішній день качати газ через Угорщину. Такі ціни, які дає угорська сторона по транспортуванню, не витримує жодна економіка.

Наші партнери з Австрії і Швейцарії брали участь у тендері на купівлю 10% потужностей, які були вільні, по прокачці до 40 мільйонів кубометрів на жовтень місяць, і фактично ці партнери наші вийшли з тендеру – з ціною в 45 доларів вони зупинились. А тендер був виграний з ціною 63 долари за прокачки угорською територією.

Ця прокачка не витримує жодної економічної привабливості. Це не вигідно транспортувати за такою ціною по території Угорщини для України. Я вам в порівнянні скажу, що прокачка по території Словаччини – близько 20 доларів. Тому, фактично, якщо говорити, то це гра політична більше, ніж економічна, і це потрібно розуміти.

– Щодо утеплення країни на нинішній опалювальний сезон. У четвер була прес-конференція президента Порошенка і на цю тему йому, в принципі, ніхто не поставив жодного запитання. Але, напевно, багатьох громадян турбує цей момент…

В нас є дуже серйозні проблеми з теплопостачанням, із виробництвом тепла і постачанням газу, вугілля в Україну, що впливає також на вироблення електроенергії

– Однозначно зараз на першому місці дві речі, які обговорюються в суспільстві – зима, тепло і війна. Про це зараз в основному говорять люди. Всіх цікавить, як ми переживемо зиму, наскільки холодно буде і чи буде війна в країні. Чому не ставили вчора питання про опалювальний сезон? В мене є деяке здивування, тому що всі зосередилися на політичних аспектах, на військових аспектах, а, фактично, в нас є дуже серйозні проблеми з теплопостачанням, із виробництвом тепла і постачанням газу, вугілля в Україну, що впливає також на вироблення електроенергії.

Потрібно дуже серйозно і ретельно пояснювати людям, що вони можуть зробити самостійно, без влади по утепленню

Скрізь люди запитують одне і теж саме: чи буде тепло в домівках, чи будуть їхні діти в безпеці і чи буде війна далі. Тому потрібно дуже серйозно і ретельно пояснювати людям, що вони можуть зробити самостійно, без влади по утепленню. Щоб підготуватися, поки ще сонечко на вулиці, морозів ще немає, щоб підготувати свої будівлі самостійно. І тому ми якраз цим займаємося. Альянс «Нова енергія України» розповсюджує поради, як це зробити.

– Кілька Ваших порад, будь ласка, для слухачів Радіо Свобода.

– По-перше, потрібно дуже сильно проаналізувати ту оселю, в якій ти знаходишся. Порада перша – це заходи теплоізоляції. Вони допоможуть підвищити температуру в квартирі на 3-4%. Заклеїти вікна, провести інші теплоізоляційні заходи. Потім вентиляційні отвори – їх не можна закрити повністю, але можна обладнати їх спеціальними дверцятами або шматком картону.

Потім такі речі, як батареї. Тобто перевірити, щоб не було повітряних пробок, відкрутити клапан на батареї і дочекатися, поки стече вода, щоб не було пробок. Декор-панелі на батареях досить сильно забирають – до 20% тепла. Якщо в квартирі холодно, краще обійтися без них. Потім дуже така проста порада, але цікава – наклеїти фольгу на ДСП та розмістити на стіні за батареєю. Це підвищить тепловіддачу радіатора на 20%. При цьому витрати на опалення зменшуються на 5-10%.

Також у деяких приміщеннях можна пофарбувати радіатор темною фарбою (це може здивування в декого викликати), а не білою (фарбою), і тоді отримати тепла можна в порівнянні з білим радіатором на 8-10% більше. Довгі штори, наприклад, перенаправляють до 20% тепла на обігрів вікна, а не кімнати. Також на ніч можна закривати вікно короткими шторами, а не довгими, які закривають батареї – тоді можна зекономити 10-14% тепла у кімнаті. Оце головні речі, які ми зараз радимо, і вони дуже прості, зрозумілі, але вони допоможуть можливо, не хворіти дітям і людям в ці часи.