Делегації України і Єврокомісії проведуть газову зустріч 2 жовтня – Продан

Юрій Продан

Делегації України й Єврокомісії планують провести двосторонню зустріч із газового питання 2 жовтня у Брюсселі, повідомив міністр енергетики і вугільної промисловості України Юрій Продан.

За його словами, через день, 3 жовтня, ймовірно, відбудеться тристороння зустріч – за участі Росії.

Як заявив міністр, Україна готує свою позицію з визначення обсягу платежів за газ і способу їх здійснення у рамках проведення тристоронніх газових переговорів.

«Це не борги, це – платежі. Це не питання боргів, це питання наших платежів. У нас є свої пропозиції. Остаточного рішення ще не ухвалили. Є пропозиції Європейської комісії, а у нас є свої – трохи інші пропозиції», – сказав Продан.

При цьому він не уточнив деталей пропозицій Києва.

Після тристоронньої зустрічі в Берліні 26 вересня комісар ЄС з енергетики Ґюнтер Еттінґер заявив, що Україна до кінця жовтня має сплатити Росії два мільярди доларів, а до кінця року – ще 1,1 мільярда доларів за раніше спожитий газ.

Якщо Москва до кінця жовтня отримає перший транш і передоплату за ціною 385 доларів за тисячу кубометрів, то поставить Україні п’ять мільярдів кубометрів палива.

Міністр енергетики і вугільної промисловості України Юрій Продан заявив тоді, що українські та російські чиновники ще мають обговорити ці домовленості зі своїми урядами. Водночас домовленостей щодо принципів ціноутворення досягти не вдалося, додав він.