Податкова система України нагадуватиме грузинську і європейську – Шлапак

Міністр фінансів Олександр Шлапак

Уряд пропонує скасувати шість податків, інші – укрупнити, заявив в ефірі Радіо Свобода міністр фінансів Олександр Шлапак.

За його словами, податки, які пропонують прибрати, малоефективні, і ті, витрати на збирання яких значно перевищують ефект від самих податків.

«В основному це маленькі податки, які збираються в тому числі і до місцевих бюджетів. Інші податки ми укрупнюємо і збираємо до купи. Таким чином наша система фактично перетворюється в звичайну європейську систему. Вона буде повністю відповідати після ухвалення наших ініціатив директивам Європейського союзу і буде більше нагадувати цивілізовані податкові системи, таку як у грузинів і таку, як у інших наших європейських колег», – сказав міністр.

Олександр Шлапак пояснив, що прибрати планують збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності, збір у виглядів цільової надбавки до чинного тарифу на природний газ, рентну плату за транспортування нафти і нафтопродуктів, збір за місця паркування транспортних засобів, туристичний збір, на розвиток виноградарства і хмелярства.

«Таким чином у нас буде не 22, а лише 9 податків. Це разом з місцевими податками», – додав Олександр Шлапак.

На останньому засіданні депутати Верховної Ради відмовилися розглядати законопроекти, які стосуються податкової реформи. Їх можуть винести на наступне засідання парламенту, яке заплановане на 14 жовтня.