Джемілєв заявляє, що росіяни шантажують його справою сина

Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв

Російська влада неприховано шантажує лідера кримськотатарського народу Мустафу Джемілєва в справі його сина Хайсера, перевезеного наприкінці вересня до Росії. Вона заявляє про готовність його відпустити лише у випадку, якщо «вдасться домовитись».

Про це сьогодні сказав Мустафа Джемілєв журналістам у Варшаві, передає УНІАН.

«Це відкритий шантаж», - сказав він, описуючи ситуацію зі своїм сином.

Джемілєв зазначив, що росіяни не мають жодного права тримати його у Росії, нагадавши, що український та Європейський суд з прав людини вже ухвалили рішення, згідно з якими сина має бути звільнено, оскільки вбивство, яке він вчинив, стало результатом необережної поведінки із зброєю.

«Подія була в Україні, вчинок зроблений громадянином України проти іншого громадянина України. За всіма параметрами він мав би бути звільненим», – сказав Джемілєв.

Лідер кримськотатарського народу назвав «хамськими та радянськими» методи, які росіяни використовують в цій справі та дав зрозуміти, що нічого з цього не вийде.

Джемілєва-молодшого затримали 27 травня 2013 у дворі його будинку у Бахчисараї. Його звинувачують у вбивстві 44-річного будівельника Февзі Едема, який загинув від пострілу у голову.

Міліція відкрила кримінальне провадження за частиною 1 статті 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство).

У Меджлісі заявляють, що це було вбивство з необережності. Київський районний суд Сімферополя обрав Хайсеру Джемілєву запобіжний захід у вигляді утримання під вартою.

Після анексії Криму Росією слідчі органи вирішили розслідувати цю справу з самого початку.

Апеляційний суд Києва розцінив дії Хайсера як вбивство з необережності й постановив звільнити його з-під варти. Європейський суд з прав людини також ухвалив рішення про звільнення Хайсера Джемілєва. Однак Росія відмовляється його виконувати.