Європарламент обрав Євромайдан до фінального списку претендентів на премію Сахарова

Європейський парламент визначив сьогодні фінальний список із трьох претендентів на свою премію імені Андрія Сахарова «За свободу думки» – це український рух Євромайдану, а також азербайджанська правозахисниця Лейла Юнус і лікар із Демократичної Республіки Конго Деніс Муквеґе.

Як мовиться в повідомленні, представниками Євромайдану будуть журналіст Мустафа Найєм, співачка і переможниця «Євробачення» Руслана Лижичко, активістка Єлизавета Щепетильникова і журналістка Тетяна Чорновол.

Лейла Юнус, відома правозахисниця з Азербайджану, яка, серед іншого, допомагає жертвам примусових виселень у Баку і укладає списки політв’язнів у своїй країні, нині перебуває в досудовому ув’язненні. Її звинувачують у державній зраді, ухилянні від сплати податків, підробці документів і шахрайстві. Інші правозахисники називають ці звинувачення сфальсифікованими.

Лікар-гінеколог Деніс Муквеґе спеціалізується на лікуванні жертв зґвалтувань у Демократичній Республіці Конго.

Лауреата премії мають оголосити 16 жовтня.

Премією імені радянського вченого й дисидента Андрія Сахарова, заснованою Європарламентом 1988 року, щороку нагороджують осіб чи організації, які присвячують себе захистові прав і свобод людини, особливо права на свободу висловлювання.