Україна направила Єврокомісії пропозиції щодо вирішення газового конфлікту з Росією

Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан

Україна направила Єврокомісії свої пропозиції щодо вирішення газового конфлікту з російською компанією «Газпром», заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан.

«Ми передали наші пропозиції, пов’язані з врегулюванням ситуації з «Газпромом». Вже Єврокомісія, найімовірніше, напевно, погоджуватиме їх із російською стороною», – зазначив він.

За його словами, Єврокомісія повинна врахувати пропозиції, спрямовані Україною й Росією, і виробити на їхній основі єдину угоду.

Також Продан зазначив, що дату проведення переговорів України та Росії з газового питання, як і дату переговорів за участю Єврокомісії, поки що не визначено.

6 жовтня міністр енергетики і вугільної промисловості зазначав, що газові переговори у форматі Україна-Росія-ЄС можуть відбутися через тиждень.

Раніше міністр енергетики Росії Олександр Новак заявив, що дата наступної тристоронньої зустрічі по газу буде визначена після 7 жовтня.

Після тристоронньої зустрічі в Берліні 26 вересня комісар ЄС з енергетики Ґюнтер Еттінґер заявив, що Україна до кінця жовтня має сплатити Росії два мільярди доларів, а до кінця року – ще 1,1 мільярда доларів за раніше спожитий газ.

Якщо Росія до кінця жовтня отримає перший транш і передоплату за ціною 385 доларів за тисячу кубометрів, то поставить Україні п’ять мільярдів кубометрів палива.

Міністр енергетики і вугільної промисловості України Юрій Продан заявив тоді, що українські та російські чиновники ще мають обговорити ці домовленості зі своїми урядами. За його словами, домовленостей щодо принципів ціноутворення досягти не вдалося.