Війну Росії проти України тепер хочуть обговорити у Мілані

Петро Порошенко, Анґела Меркель та Володимир Путін, Бенувіль, червень 2014 року

Наступного тижня не виключена зустріч на найвищому рівні щодо врегулювання кризи в Україні між лідерами України, Росії, Німеччини та Франції. Про це заявили представники адміністрації президента України та Кремля. Чотиристоронні переговори у так званому «нормандському форматі» можуть відбутися в Мілані 16-17 жовтня в рамках саміту Європа-Азія. Які питання є найнагальнішими для обговорення у чотиристоронньому форматі?

«Нормандським» формат Україна-Німеччина-Франція-Росія називається так, бо така чотиристороння зустріч щодо українського врегулювання відбулася саме в Нормандії понад чотири місяці тому.

Про можливість нової такої зустрічі заявили у четвер заступник голови адміністрації президента України Валерій Чалий та помічник президента Росії Юрій Ушаков.

Що ж має нагальне значення і може бути порядком денним міланської зустрічі? Як заявив у Брюсселі міністр закордонних справ України Павло Клімкін, ключовими елементами для виконання мирних домовленостей нині є повне відведення всіх військ і важкої техніки, а також ефективний контроль за кордоном. Нині під контролем сепаратистів перебуває десь 240 кілометрів українсько-російського кордону.

Павло Клімкін

Також, за словами Клімкіна, нагальним є остаточний прогрес у справі українських заручників. «Ми маємо ще заручників і це для мене не тільки політичне, але і моральне питання», – додав керівник української дипломатії.

Не може бути навіть мови про проведення так званих виборів у листопаді цього року в Донецьку і Луганську
Павло Клімкін

«Все це мають максимально ефективно контролювати представники ОБСЄ. Але і в плані запуску політичного процесу в загальноукраїнських рамках, не може бути навіть мови про проведення так званих виборів у листопаді цього року в Донецьку і Луганську. І навпаки, закони, прийняті Верховної Радою, визначають рамки в плані місцевих виборів, які заплановані», – додав глава МЗС України.

Сергій Солодкий

На думку заступника директора Інституту світової політики Сергія Солодкого, все ж найболючішою проблемою для обговорення лідерами чотирьох країн є тема недотримання перемир’я сепаратистами на Донбасі.

Не бачимо жодних зусиль політичних еліт Російської Федерації натиснути на тих терористів, які продовжують бої
Сергія Солодкого

«Оголошене перемир’я дотримується тільки однією стороною – Україною. Ми не бачимо жодних зусиль політичних еліт Російської Федерації натиснути на тих терористів, які продовжують бої. Ми не бачимо жодного бажання бойовиків у так званих Донецькій та Луганській «народних республіках» дотримуватись положень перемир’я, до якого вони самі долучилися. Це питання є принциповим, бо через недотримання перемир’я страждають мирні мешканці», – зазначає Сергій Солодкий.

Важливість саме міжнародних зусиль

На думку Клімкіна, треба також домовлятися про дату проведення міжнародної донорської конференція по відбудові Сходу України – причому конференція має бути донорська та інвестиційна. «Час її дуже важливий, але я віддаю перевагу назві «донорська та інвестиційна» конференція. Бо йдеться не лише про донорські зобов’язання», – зауважив Клімкін.

Анґела Меркель

На важливості міжнародних зусиль щодо українського врегулювання наголосила і німецький канцлер Анґела Меркель на зустрічі з польським прем’єром Евою Копач у Берліні.

Не вірю, що серйозні проблеми між Росією та Україною – а відтак і між нами і Росією – раптом самі по собі вирішаться
Анґела Меркель

«Що стосується України, то я не вірю, що серйозні проблеми між Росією та Україною – а відтак і між нами і Росією – раптом самі по собі вирішаться», – сказала Меркель.

Валерій Чалий заявив, що позиції Києва на переговорах за участі його західних партнерів посилюються. «Україна адекватно розуміє, що позиція України може бути збалансована на переговорах з Росією тільки за допомогою наших партнерів», – наголосив він.

Щодо форматів, то існує кілька варіантів. Нормандський: Україна-Росія-Німеччина-Франція. Є женевський формат Україна-Росія-ЄС-США. Був і ad hoc формат, який мав місце на саміті НАТО в Уельсі у вересні: Україна-США-Італія-Німеччина-Франція. Говорять і про «мінський формат» – Україна-Росія-ОБСЄ за участі представників угруповань «ДНР та «ЛНР, що визнані в Україні терористичними. Однак заступник голови адміністрації президента України Валерій Чалий заявив, що такого формату як «мінський» «насправді немає».