Ніяких бункерів під Донецьким аеропортом немає – архітектор Спусканюк

Так виглядає нині реконструйований до Євро-2012 міжнародний аеропорт Донецька

Київ – Архітектор, який проектував і будував у радянські часи Донецький міжнародний аеропорт, називає брехнею повідомлення російських ЗМІ про «підземні надміцні бункери», які, мовляв, і дозволяють так успішно захищатися українським силам. Володимир Спусканюк розповів Радіо Свобода про свої проекти у Донецьку й про те, як ставиться до того, що відбувається зараз.

Архітектор Володимир Спусканюк живе у Вінниці. Йому 82 роки. Народився він у Слов’янську, закінчив там у 1951 році єдину на все місто українську школу. Проектувати споруди вчився у Харківському інституті народного господарства. Багато будував у Донецьку, зокрема, головний корпус Донецького університету, Північний вокзал, будівлю банку, перший сучасний широкоформатний кінотеатр «Червона шапочка».

Спусканюк також брав участь у проектуванні проспекту Ілліча, але тогочасна донецька партноменклатура виключила його прізвище з авторів проекту, образившись, що архітектор погодився переїхати до Вінниці. У Донецьку Володимир Спусканюк пропрацював 11 років, останні з яких присвятив реалізації проекту будівництва міжнародного авіаційного порту на місці існуючого летовища. Працюючи головним архітектором Вінниці, Володимир Спусканюк, серед іншого, побудував Меморіальний комплекс Слави.

Радіо Свобода зв’язалося з архітектором телефоном.

– Розкажіть, як будували у Донецьку міжнародний аеропорт?

– Мені доручили цю роботу, і я був дуже зацікавлений. Мабуть, ще тому, що був готовим до цієї робити. Я їздив по всьому Радянському Союзу і дивився, які там були зроблені аеропорти. У той час будувався аеропорт у Ленінграді, також у Новосибірську. Але те, що ми зробили у ті часи, було досягненням. Це був перший в Україні аеропорт такого значення. Великий аеропорт. Бо всі тоді наші обласні центри України мали примітивні аеродроми, а це вже був хороший аеропорт міжнародного класу. Це була гордість шахтарів, працівників мартенівських печей, взагалі всіх трударів Донбасу. Це була рідкість для тодішніх союзних республік.

– Фактично те, що будували ви і побудували після вас, тепер зруйнували. Як ви ставитеся до того, що відбувається?

Те, що зробили ці варвари, навіть не можна назвати. Це варвари, більше нічого. Це ганьба! Я вважаю, що це ганьба у першу чергу Партії регіонів, яка допустила це

– Те, що зробили ці варвари, навіть не можна назвати. Це варвари, більше нічого. Це ганьба! Я вважаю, що це ганьба у першу чергу Партії регіонів, яка допустила це. Вона допустила. І якщо вони кажуть, що будують «Донецьку народну республіку», то хіба можна було допустити до того, що скільки було зруйновано будівель?! А скільки загинуло людей?! Ганьба! Сто разів ганьба.

То ніяка не «народна республіка», а щось нав’язане Путіним і його бандою

​І я думаю, що це біда для наших трударів – українських шахтарів. Вони там зараз не мають можливості відкрито сказати правду. Бо ж то ніяка не«народна республіка», а щось нав’язане Путіним і його бандою. Це біда й горе для нашого українського народу, який живе зараз на Донбасі.


Йде боротьба. Амбіції, ворожнеча й більш нічого. Боротьба, яку очолив Путін. Цьому всьому дали вже характеристику й міжнародні спостерігачі. Всі знають і всі бачать, що це ганьба, яку в Україну приніс Путін із своїми… ну, немає у мене слів навіть, щоб їх назвати.

– Пане Володимире, російські ЗМІ розповідають про «підземні ходи та бункери, збудовані на випадок ядерної війни» під Донецьким аеропортом, які нібито допомагають українським силам утримувати цей стратегічний об’єкт. Чи є там справді така підземна інфраструктура?

– Це все брехня. Немає там нічого подібного. Абсолютно немає. Це звичайний цивільний аеропорт міжнародного класу. І не треба слухати ці байки, бо та пропаганда російська руйнує й зомбує.

Там немає нічого того, що вони кажуть. А воюють вони за нього, бо вважають, що це стратегічний об’єкт

Я аеропорт будував, я його порядкував. Я знаю, що там є. Там немає нічого того, що вони кажуть. А воюють вони за нього, бо вважають, що це стратегічний об’єкт. Якщо вони матимуть цей аеропорт, то вони закинуть туди літаки, десанти, зброю і все інше. І підуть війною на інші міста України – на Херсон, Одесу. Це все задумано путінською зграєю.

Я вам скажу так. Мені багато років, і я хочу тільки одного – щоб український народ переміг. Бо Україна цього заслуговує.