Президент США призначає координатора боротьби з хворобою ебола

Президент США Барак Обама призначив сьогодні координатора боротьби з поширенням хвороби ебола – ним став Рон Клайн, який раніше був керівником апарату віце-президента Джо Байдена.

Рон Клайн діятиме під керівництвом радників із національної безпеки Сюзан Райс і зі внутрішньої безпеки й боротьби з тероризмом Лайзи Монако.

Обама останнім часом зазнавав тиску із закликами призначити конкретну особу, яка б керувала діями у США проти поширення хвороби, а також на допомогу Західній Африці боротися зі спалахом хвороби ебола.

Нині у США на цю хворобу хворі дві медсестри, які лікували іншого хворого – той прибув раніше з Ліберії й помер минулого тижня.

Наразі від хвороби ебола від початку спалаху захворювання в березні загинули близько 4 з половиною тисячі людей, переважно у країнах Західної Африки, в першу чергу в Ліберії, Сьєрра-Леоне і Гвінеї.

Хвороба ебола, яку викликає однойменний вірус ебола, призводить до гарячки й сильного болю, блювоти і проносу, порушення функції печінки й нирок і в деяких випадках до внутрішніх і зовнішніх крововиливів. Упродовж тижня-двох настає смерть майже у половини хворих. Дієвих вакцин і лікування наразі не існує.