У МЗС України підтвердили, що Росія блокувала рішення ОБСЄ про моніторинг кордону

©Shutterstock

У Міністерстві закордонних справ України підтвердили, що Росія блокувала рішення розширення місії ОБСЄ на україно-російському кордоні, повідомляє прес-служба відомства.

У МЗС наголошують, що така позиція є свідченням неготовності і небажання Росії здійснювати практичні кроки на виконання мінських домовленостей, а саме забезпечити контроль на кордоні, щоб зупинити потік в Україну з території Росії воєнної техніки, озброєння на підтримку дій незаконних збройних формувань.

Раніше представник Росії при ОБСЄ Андрій Келін стверджував, що заяви про блокування Росією рішень ОБСЄ недоречні. За його словами, мінський протокол від 5 вересня стосується спостереження за кордоном з боку України, тому про моніторинг потрібно домовлятися з проросійськими бойовиками, а не з Росією. Келін зазначив, що запрошення Росією прикордонної місії ОБСЄ на два пункти на кордоні з Україною було жестом доброї волі.

Вчора представник США в ОБСЄ звинуватила Москву у блокуванні розширення міжнародного моніторингу ОБСЄ за українсько-російським кордоном на Донбасі. Зокрема, Росію звинуватили у «необґрунтованих обмеженнях» для 16 спостерігачів ОБСЄ і трьох адміністративних асистентів, які займаються моніторингом російських пунктів пропуску «Гуково» і «Донецьк».

5 вересня Мінську учасники тристоронньої групи з урегулювання ситуації на Донбасі підписали протокол, перший пункт якого передбачав припинення вогню. 19 вересня підписано меморандум про реалізацію цього пункту протоколу від 5 вересня, згідно з якими представники ОБСЄ мають здійснювати моніторинг за українсько-російським кордоном на Донбасі.