Картину про війну Росії проти України зняли з виставки у Білорусі

Художня виставка секції «Погоня» Білоруської спілки художників «АРТ-Орша-Рубон», присвячена 500-річчю битви під Оршею, відкрилася сьогодні в мінському Палаці мистецтв. В останній момент з експозиції зняли дві картини художника Олексія Марочкіна. Одна з них присвячена російсько-українському конфлікту.

«Я просто вражений від несподіванки», – заявив художник Олексій Марочкін.

Олексій Марочкін

В інтерв’ю Радіо Свобода він зауважив: «Навала» – це вже, на жаль, не образ, вона існує в реальності. І я не міг на це не відгукнутися. Свого часу Пікассо (я з ним не рівняюся) написав свою знамениту «Гернику», коли бомбили це місто в Іспанії. Сьогоднішній конфлікт українців з російською імперією, яка визвірилася на братську Україну, – це тема дуже для нас актуальна, вона неминуче буде відображена у творах наших художників».

Виявляється, вони на боці цих агресорів. Мальовниче полотно невигідне нашим «зеленим чоловічкам», які розсілися скрізь
Олексій Марочкін

За словами художника, центральний образ картини – насамперед Христос: «На передньому плані зображений Христос, і нагорі його святі висловлювання: «Нову заповідь вам даю – любіть одне одного, як я вас люблю». І ось ця орда східна, агресивна, навалою йде вперед, кришити і ламати все. І ось це їм (чиновникам – ред.) не сподобалося. Виявляється, вони на боці цих агресорів. Ми, як митці, хочемо висловити своє ставлення до подій в Україні, ми висловлюємо це через твори мистецтва. Ось я створив мальовниче полотно. Але виявляється, що воно невигідне цим нашим «зеленим чоловічкам», які розсілися скрізь», – каже Марочкін.

Коли я показав оскал фашизму російського, чому повинен ображатися російський народ?
Олексій Марочкін

«Христос каже: «Даю вам заповіт: любіть одне одного». Заповіт порушується тими, хто піднімає руку на братський народ, а це великий гріх. Що стосується можливої образи... Ось ми клеймимо німецький фашизм, але німці за це не обурюються! То коли я показав оскал фашизму російського, чому повинен ображатися російський народ?» – зауважує художник.

На питання, чому на російському орлі показаний серп і молот, Олексій Марочкін відповів: «Мені здалося, що та двоголова курка обов’язково повинна бути з серпом і молотом, і червоною зіркою. У цій імперії – раніше Радянському Союзі, тепер Російської Федерації – та ж сама ідеологія: розширювати території, не рахуватися ні з ким. Як вони про Україну говорять? Що це не держава, а придумана більшовиками республіка. Якщо так говориться про українців, то що можна сказати про нас? Ми ж з Росією – «союзна держава»! Якщо це так, то ми також беремо участь в цьому конфлікті».

Художник зазначає, що твір зроблено в «руслі висловлювань» Олександра Лукашенка, який не підтримав агресію Росії проти України і не визнав сепаратистські республіки. Але, як каже Марочкін, «наші чиновники не доросли навіть до висловлювань Лукашенка».

Хто конкретно дав наказ заборонити картини Марочкіна, невідомо. Ніяких пояснень з приводу цієї ситуації художник поки не отримав.

Олексій Марочкін – білоруський художник, поет і громадський діяч. Народився 10 березня 1940 року. Один із засновників творчого художнього об’єднання «Пагоня». Активіст Білоруського народного фронту «Адраджэньне».

За матеріалами Білоруської редакції Радіо Свобода