Росія: Слідчий комітет надасть оцінку діям Авакова щодо подій біля російського посольства у червні

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков

Слідчий комітет Російської Федерації порушив кримінальну справу у зв’язку з подіями біля російського посольства в червні, а також обіцяє надати правову оцінку діям міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова щодо цих подій. Про це повідомляє прес-служба російського відомства.

«Дані про всіх організаторів та осіб, які фінансували даний злочин, вже є у слідства. Також буде дана правова оцінка діям міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова і його підлеглих, які, перебуваючи на площі біля російського посольства, не вжили необхідних заходів, щоб припинити злочинні дії», – йдеться у повідомленні.

Російські правоохоронці порушили справу щодо активістів «Правого сектору», «Самооборони Майдану» та інших невстановлених осіб за ознаками злочину, передбаченого частиною 1 статті 360 Кримінального кодексу Російської Федерації (напад на службові приміщення та транспортні засоби осіб, які користуються міжнародним захистом).

У результаті акції протесту біля посольства Росії, за даними слідства, будівлі та іншому майну посольства заподіяно матеріальну шкоду на загальну суму понад 18,8 мільйона рублів.

У Слідчому комітеті пояснюють, що таке пізнє порушення кримінальної справи пов’язано з тим, що у Росії «сподівалися на проведення об’єктивного розслідування компетентними органами України».

14 червня біля російського посольства у Києві відбулася акція протесту проти політики Росії щодо України. Демонстранти протестували проти проникнення російських танків на українську територію і висловлювали гнів через загибель у Луганську внаслідок дій сепаратистів 49 військових.

Учасники акції зірвали російський прапор, розтрощили кілька автомобілів російських дипломатів, закидали будівлю яйцями і фарбою.

США засудили напад на російську амбасаду в Києві і закликали українську владу виконувати міжнародні зобов’язання з охорони дипломатичних представництв. У МЗС України тоді заявили, що обурення учасників акції протесту біля посольства Росії в Україні провокатори використали для дій, які не відповідають нормам дипломатичних відносин і захисту дипломатичних установ.

У червні Слідчий комітет Російської Федерації порушив кримінальну справу щодо міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова. Йому інкримінують організацію вбивств, застосування заборонених засобів і методів ведення війни, викрадення людей, перешкоджання законній діяльності журналіста.