Банк Порошенка став багатшим на 50%, НБУ не бачить порушень

Голова Національного банку України Валерія Гонтарєва не бачить ознак зловживання в тому, що Міжнародний інвестиційний банк (МІБ) збільшив свої активи на 50%. Банк, основним акціонером якого є Петро Порошенко, у своєму звіті повідомив про збільшення статутного фонду до 2,5 мільярдів гривень від початку року.

Валерія Гонтарєва

Керівник НБУ Валерія Гонтарєва на запитання Радіо Свобода, чи є ознаки зловживань у стрімкому зростанні прибутків та вартості таких банків, як МІБ, зауважила, що причиною стрімкого росту може бути коливання курсу долара.

Зростання активів може бути через те, що в його активах і пасивах є велика частка іноземної валюти, яка подорожчала через здешевлення гривні
Валерія Гонтарєва

«У моєму «радарі» – 40 найбільших банків, які становлять 85% української банківської системи. За ними ми уважно стежимо, і там не те, що надвеликими прибутками, – просто прибутками може похвалитися не кожен. Міжнародний інвестиційний банк – невеличкий, досить стабільний. І зростання активів може бути через те, що в його активах і пасивах є велика частка іноземної валюти, яка подорожчала через здешевлення гривні. Тобто, фактичного зростання активів не відбулося. Ми не робили стрес-тесту цього банку, тому детальної інформації в мене немає».

Про те, що Міжнародний інвестиційний банк стрімко збільшив свої активи, тоді як український банківський сектор загалом з початку року виріс лише на 5%, повідомила низка українських та закордонних видань, зокрема «Блумберг». Це медіа пов’язує зростання банку з його власником, президентом України Петром Порошенком. Водночас банк не приховує своєї приналежності главі держави: у структурі власності на його сайті вказано, що Порошенкові прямо та опосередковано належить близько 59% його акцій.

Між тим, за Конституцією президентові України заборонено займати керівні посади в бізнесі. Відтак у Міжнародному інвестиційному банку та в компанії, яка володіє половиною його акцій, він не входить до складу керівництва, компанію очолює його батько Олексій.